Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa kaksivarusmiestä maastoutuvat lumiseen metsämaisemaan

Puolustusvoimien varusteet mahdollistavat voittajafiiliksen, vaikka ulkona olisi kymmenien asteiden pakkanen.

Pohjoisessa pärjäämisen huippuasiantuntija kertoo, miten palveluksessa pitää varautua pakkasiin

Nella Helenius

Oikeanlaisilla varusteilla sotilas selviää kovistakin pakkasista.

Tällä viikolla koko maassa on nähty pakkasvaroituksia, eli lämpötilat ovat pudonneet poikkeuksellisen alas. Vaikka kylmyys ei estä Puolustusvoimien toimintaa, kannattaa pakkaspäivän palvelukseen valmistautua hyvin.

Kylmyys heikentää sotilaan toimintakykyä, nostaa verenpainetta, sykettä ja rasittaa hengityselimiä, kertoo Jääkäriprikaatin arktisen sektorin johtaja, majuri Mikael Aikio.
Talvi vaikuttaa negatiivisesti myös sotilaan nopeaan liikkumiseen, voiman tuottoon, ketteryyteen, koordinaatioon ja kestävyyteen.

Kylmissä olosuhteissa selviämisessä tärkeintä on oikeanlainen varustus. Esimerkiksi harjoitukseen lähdettäessä on tärkeää laittaa päälle ja pakata mukaan sopiva määrä vaatteita.

Aikiolla on toimiva nyrkkisääntö siihen, miten tietää päälle olevan oikea määrä kerroksia. Ennen liikkeelle lähtöä tulisi olla hieman viileä, sillä liikkeessä kehon lämpötila nousee. Pitkään paikallaan ollessa vaatetta täytyy puolestaan olla niin paljon, että olo on lämmin. 

Kannattaa myös suosia ohuita vaatekerroksia, sillä useampi ohut vaatekerros on lämpimämpi kuin yksi tai kaksi paksua. Ennen pukemista pitää huolehtia myös siitä, että vaatteet ovat puhtaita ja oikean kokoisia. Puhtaat vaatteet eristävät lämpöä ja hengittävät paremmin kuin likaiset.

Tauot on järkevää käyttää tehokkaasti hyödyksi ja pyrkiä kuivattamaan kaikki märät varusteet ja vaihtamaan ne kuiviin. Talvella kauan ulkona liikuttaessa tulisi aina olla mukana vähintään yksi kuiva aluskerrasto.

Lämmön ylläpitäminen lähtee perusasioista. Jo normaalien elintoimintojen ylläpito, kuten syöminen ja juominen, auttavat lämmönsäätelyssä, jolloin keho pystyy lämmittämään itseään paremmin. Myös kevyt lihaskuntoharjoittelu ja liikunta auttavat lämmön ylläpitämisessä.

Talvella nalle on varusmiehen paras kaveri

Puolustusvoimilla on käytössään merinovillasta ja synteettisistä kuiduista valmistettu ruotsalaisvalmisteinen Woolpower välikerrasto. Varusmiesten keskuudessa välikerrasto tunnetaan tutummin nimellä "nalle". Nalle on suunniteltu kestämään Pohjolan äärimmäisiä olosuhteita, äkillisiä sään muutoksia ja erilaista aktiivisuutta. 

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen mukaan nallea löytyy puolustusvoimilta kolmessa eri värissä: sininen, ruskea ja vihreä. Sininen väliasu kuuluu merivoimien varustukseen. Ruskeaa ja vihreää versiota käytetään maavoimissa.

Puolustusvoimat pyrkii pitämään varusteet samanlaisina kaikille varusmiehille, mutta joidenkin tilauserien väri saattaa poiketa puolustusvoimien jatkuvan tarpeen vuoksi. Ruskea on väreistä harvinaisin ja suosituin, sillä ruskea on tällä hetkellä sotilasmuodissa.