Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura-Maria Tikkanen

Kuvassa asioita, mitkä alokkaan tulisi ottaa mukaan palvelukseen.

Mitä mukaan inttiin?

Kosma Rönkä & Oona Myöhänen

Vuoden 2022 tammikuun ensimmäisenä maanantaina tuhansien nuorten elämä muuttuu vähintään puoleksi vuodeksi. Tulevia alokkaita helpottamaan Ruotuväki on laatinut listan asioista, jotka tulee olla mukana varusmiespalvelukseen lähtiessä.

Älä unohda!

Henkilöllisyystodistus: On tärkeää kyetä todistamaan oma henkilöllisyys, jotta varuskunnassa tiedetään varmasti, kuka onkaan saapumassa varusmiespalvelukseen.

Palveluksen aloittamismääräys: Tämä dokumentti on menolippu varuskuntaan. Sillä pääsee kulkemaan ilmaiseksi julkisilla. Lisäksi se on vaivattomin tapa todentaa määränpäässä, että palvelukseen siirtyvän kuuluu olla siellä.

Tilinumero IBAN-muodossa: Tilinumeroon maksetaan päivärahat, ja se on hyödyllinen, jos palveluskaverin kesken on tarvetta siirtää rahaa.

Omat hygieniavälineet: Varusmiehenkin on tärkeää pitää hygieniastaan huolta oman sekä muiden viihtyvyyden takia.

Omat lääkkeet ja reseptit: Terveydestä tulee pitää huolta!

Puhelin ja laturi: Puhelin on hyvää viihdettä sekä tehokas keino olla yhteydessä läheisiin siviilissä.

Kotiavaimet: Kun lähtee lomille, on kivaa päästä kodin sisäpuolelle.

Hyvä olla mukana

Rannekello: Varusmiespalveluksessa ajanhallinta on erittäin tärkeää. Kello auttaa pysymään ajan tasalla, mikä helpottaa aikamääreisiin pääsemistä.

Rahaa: Jos on unohtanut jotain oleellista tai haluaa herkutella, voi käydä ostoksilla sotilaskodissa.

Laastarit, rakkolaastarit ja urheiluteippi: Nämä ovat tärkeitä olla mukana, sillä palveluksessa saattaa tulla pieniä haavereita ja rakkoja. Erityisesti pitkää marssia varten kannattaa valmistautua ennaltaehkäisevästi.

Otsalamppu / taskulamppu: Viimeistään pimeässä metsässä tulee kaipaamaan ylimääräistä valoa.

Puukko / monitoimityökalu: Jokapaikanhöylä, joka on hyödyllistä olla mukana erityisesti metsässä.

Rokotuskortti: Ottamalla mukaan rokotuskortin, terveystarkastuksissa tiedetään, mitä rokotuksia on jo saanut ja mitä ei tarvitse ottaa uudelleen.

Evästä ja välipalaa: Varusmiespalveluksessa kaipaa usein ylimääräistä välipalaa ja omien mieltymysten mukaista lohturuokaa.

Matka-akku: Aina ei ole pistorasiaa käytettävissä. Varsinkin metsässä ylimääräiselle akunlähteelle löytää käyttöä.

Omat pohjalliset: Palveluksessa jalkapohjat kuluvat paljon. Omat mukavammat pohjalliset auttavat.

Jätä nämä kotiin

Päihteet: Laittomat päihteet ja alkoholi ovat luonnollisesti kiellettyjä. Sallituista nuuskasta ja tupakasta on palveluksessa itselleen haittaa.

Aseet: Omia aseita ei sallita varuskunnissa.

Turhat siviilivaatteet: Eivät ole tarpeellisia ja vievät vain tilaa kaapista.

Ylimääräiset sähkölaitteet: Ylimääräisiä sähkölaitteita varten pitää anoa sähkölupaa, jota ei myönnetä tarpeettomille laitteille.

Grafiikka: Laura-Maria Tikkanen

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuville naisille

Hiustuotteet: Palveluksessa naisten hiukset tulee olla siististi kiinni niskanutturalla tai leikattuna lyhyeksi. Mukaan kannattaa siis pakata harja, pinnit ja ponnarit, sekä lakkaa, geeliä tai muotovaahtoa.

Kuukautissuojat: Näitä ei kannata unohtaa. Lisävinkkinä suosittelen kosteuspyyhkeitä, sillä ne helpottavat arkea metsässä. Palveluksen aikana kuukautissuojia voi ostaa myös sotilaskodista, mutta aina on hyvä varautua.

Omat alusvaatteet: Puolustusvoimat tarjoavat samat alusvaatteet kaikille, mutta omia kannattaa silti pakata. Äläkä unohda urheilurintaliivejä, sillä ne eivät kuulu yhteiseen varustukseen! 

Hygieniatuotteet: Shampoo, hoitoaine, suihkusaippua, kuivashampoo, kynsisakset, kasvorasva.... Lista voisi jatkua loputtomiin, mutta aluksi kannattaa pakata vain pakollisimmat ja ottaa loput mukaan lomilta, jos tuntuu, että jotain uupuu!

Jätä kotiin: Voimakkaat hajusteet, meikit ja korut. Myös ripsien pidennykset, akryylikynnet, kynsilakka ja hiustenpidennykset on suositeltua poistaa ennen palvelusta. Muista myös, että hiusten värin tulee olla luonnollinen.