Millog Oy:n ja Puolustusvoimien strateginen kumppanuus syvenee
Puolustusvoimat allekirjoitti tänä aamuna päivitetyn strategisen kumppanuussopimuksen Millog Oy:n kanssa. Päivitetty sopimus käsittelee entistä tarkemmin Millogin roolia poikkeusolojen aikana ja niihin valmistautumisessa.
Millog on tuottanut vuodesta 2009 Puolustusvoimille kunnossapito-, asiantuntija-, elinjakso- sekä materiaalipalveluita sen strategisena kumppanina. Päivitetty sopimus on toistaiseksi voimassa oleva ja sen palveluiden kokonaisarvo hinnoittelukaudelle 2021–2028 on noin 1,4–1,6 miljardia euroa. Hankinnan työllistävä vaikutus on sopimusjaksolla noin 10 000 – 11 000 henkilötyövuotta.
– Sopimuksella luodaan Puolustusvoimien ja Millog Oy:n välille kattava, kaikkia valmiustiloja koskeva ja sovitut kunnossapitotoiminnot sisältävä kokonaisratkaisu. Strateginen kumppanuus on kokonaismaanpuolustuksen kiinteä osa siten, että Millogin Puolustusvoimille tuottamat palvelut ovat osa Puolustusvoimien logistiikkajärjestelmää, Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kakkola julisti sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.
Kunnossapitovastuullisena Millog vastaa muun muassa Puolustusvoimien kaluston ylläpidosta ja määrittelee kunnossapito- ja elinjaksovaatimuksia uusille järjestelmille.
– Ylläpidämme ja huollamme käytännössä kaiken Maa- ja Merivoimien kaluston, suojanaamarista taistelulaivaan, sekä Ilmavoimien lentämättömän kaluston, Millogin toimitusjohtaja Sami Pitkänen täsmentää.
– Esimerkiksi joka kerta, kun uusi saapumiserä saa huolletut suojanaamarit käyttöönsä, ne käyvät pesu- ja korjauslinjastomme kautta. Sitten jos ajatellaan isompia asioita – kuten esimerkiksi K9 moukari -hankintoja tai laivue 2020 -hanketta – Millog toimii niissäkin Puolustusvoimien kumppanina.
Päivitetty kumppanuussopimus määrittää entistä tarkemmin Millogin tehtävän ja toiminnan poikkeusoloissa sekä poikkeusoloihin valmistautumisessa normaaliaikoina. Pitkäsen mukaan sopimuksessa tulee entistä enemmän korostumaan Puolustusvoimien ja Millogin kumppanuuden kehittäminen.
– Molemmat osapuolet tulevat panostamaan entistä enemmän siihen, miten kunnossapidämme ja huollamme laitteita entistä paremmin sekä tehokkaammin. Myöskin siihen, että meillä on parempi käytettävyys ja se tehdään halvemmalla. Se on tämän sopimuksen punainen lanka ja perimmäinen tarkoitus, hän avaa.
– Jos ajattelemme tätä kokonaisuutena, emme pelkästään allekirjoita kumppanuussopimusta vaan myös uuden sotataloussopimuksen. Nämä sopimukset yhdessä raamittavat strategisen kumppanuuden.
Strateginen kumppanuus on syvin kumppanuuden muoto, jota Puolustusvoimat voi harjoittaa. Sen yksi ydinominaisuuksista on voimassaolo kaikissa valmiuden tiloissa – korona-aika on Pitkäsen mukaan tätä jo koetellut.
– Olemme päässeet käytännössä testaamaan valmiuttamme, ja siirtyneet osittain kriisimoodiin yhtiön johtamisessa. Joten onni onnettomuudessa, koronakriisin kautta olemme päässeet näin kehittämään järjestelmiämme ja toimintatapojamme.