Kuvat: puolustusvoimat/Merja Hämäläinen

Pohjanmaan jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Mikko Saarelainen ei antanut nuoremmilleen armoa vaan paineli kilpasarjan voittoon.

Military extreme run ja haaste-cooper liikuttivat Niinisalossa

Oskari Rinne

Hiekka lensi, suo upotti ja vesi roiskui, kun Niinisalossa juostiin extreme run sotilastyyliin. Tapahtumaan osallistui noin 700 henkilöä. Myös siviilit pääsivät koettamaan rataa toisena päivänä.

Toinen toistaan mutaisempia sotilaita saapuu maaliin Niinisalon urheilukentällä aamupäivän lämmössä. Takana on yhdeksän kilometrin pituinen lenkki, johon oman lisämausteensa antoivat vesiesteet, suopätkät, mutaiset ojat, ajoneuvojen alitukset ja esterata. 18. ja 19. toukokuuta neljättä kertaa järjestetyissä Military extreme run -tapahtumissa varusmiehet ja ammattisotilaat sekä vieraaksi saapuneet poliisit saivat kokeilla, kuinka nopeasti selvittävät kangasmetsässä, upottavalla suolla, esteradalla ja tieuralla kulkevan radan. Kaikkien ei tarvinnut kisata tosissaan, vaan kilpasarjan lisäksi varusmiehet oli jaettu harrastesarjoihin coopertuloksen mukaan. Lauantaina kilpailemaan pääsivät myös siviilit.

– Military extreme runit ovat sotilashenkisiä maastoestejuoksutapahtumia, joita järjestetään Porin prikaatissa, selvittää kilpailun johtaja, yliluutnantti Veli-Matti Veijalainen.

Tapahtumaan osallistuivat kaikki Porin prikaatin varusmiehet ja lisäksi vapaaehtoiset henkilökunnan jäsenet.

– Osallistujat pitävät tapahtumasta. Tässä pääsee haastamaan itseään ja saa sellaisia kokemuksia, joita muuten ei saisi, Veijalainen iloitsee.

Tällä kertaa nuorista ei ollut vastusta kokemukselle, sillä kilpasarjan voiton vei Pohjanmaan jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Mikko Saarelainen, joka hävisi radan testanneelle huippuhiihtäjä Ristomatti Hakolalle vain 51 sekuntia.

– Näin tässä pääsi käymään. Nuoremmille pitää näyttää esimerkkiä, Saarelainen kommentoi voittoaan pilke silmäkulmassa.

Saarelaisen mukaan reitin raskainta antia olivat suo-osuus ja ojien yli kurottavien siltojen alitukset, jotka oli pakko suorittaa mudassa kontaten tai ryömien.

– Oma juoksuni ei yllättänyt, mutta piikkipaikka yllätti, Saarelainen jatkaa.

Perjantaina varusmiesten ohjelmassa ei ollut juoksutapahtuman lisäksi kuin lomille lähdön valmisteluja. Se näkyi kilpasarjaan osallistuvien kasvoilla.

 

Toiseksi sijoittunut korpraali Jukka Korhonen 3. jääkärikomppaniasta kehui säätä, joka oli tapahtumaan erinomainen. Varsinaista lajitaustaa Niinisalossa palvelevalla Korhosella ei ole, vaan hänelle liikunta on kaveriporukan kanssa pelailua.

– Nuoruudessa on tullut hankittua pohja urheiluun, Korhonen selvittää.

Korhoselle raskainta reitin varrella oli ajoneuvojen ali ryömiminen, koska välillä maavara saattoi olla hyvinkin pieni. Siitä huolimatta Korhonen olisi valmis osallistumaan uudelleenkin vastaavaan tapahtumaan.

Niinisalon Military extreme runiin osallistui sotilaiden lisäksi myös yhdeksän Pohjanmaan poliisilaitoksen poliisia. Heistä Milla Stark vei voiton naisten kilpasarjassa. Starkin mukaan esteet olivat raskaita mutta eivät kuitenkaan liian haastavia.

– Tapahtuma oli mukava. Kiva, että tällaista järjestetään, Stark hymyili kilpailun päätteeksi.

Tapahtuman jälkeen osanottajille oli tarjolla lounas, jonka jälkeen halukkaat pääsivät saunomaan

– Tämän voisi melkein vetää uudestaan, kyllä se hauskaa oli! joku hehkuttaa.

Aiemmin samalla viikolla Niinisalossa järjestettiin haaste-cooper, jossa Pohjanmaan jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Mikko Saarelainen haastoi pian kotiutuvat varusmiehet parantamaan cooper-tulostaan. Saarelainen itse juoksi 12 minuutin testin varusmiehistä poiketen taisteluvarustuksessa. Kaikki varusmiehet, jotka juoksivat yhtä hyvän tai paremman tuloksen kuin komentaja, palkittiin kuntoisuuslomalla. Myös kymmenen p-kauden tulostaan eniten parantanutta palkittiin jokaisesta yksiköstä.

– Tavoitteena oli esimerkkiä näyttämällä motivoida joukkokoulutuskauden cooperia juoksevat varusmiehet ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat naiset juoksemaan sen mihin he oikeasti pystyvät, eikä lyömään hanskoja tiskiin ja ajattelemaan, ettei tällä ole mitään merkitystä, Saarelainen kiteyttää.

Saarelaisen mukaan varusmiesten cooper-testeissä on osittain ongelmana se, etteivät varusmiehet suorita testiä niin hyvin kuin heidän fyysinen suorituskykynsä antaisi myöden.

– Teimme tästä Pohjanmaan jääkäripataljoonan yhteisen tapahtuman, eli koko pataljoonan kotiutuvat juoksivat erittäin. Itse juoksin taisteluvarustuksessa viimeisessä erässä, niin ettei kukaan tiennyt ennen viimeistä erää, mikä komentajan tulos tulee olemaan, Saarelainen tarkentaa.

Tällä kertaa komentajan tulos oli 2 685 metriä, jonka ylitti Saarelaisen arvion mukaan noin 40–50 prosenttia haasteeseen osallistuneista varusmiehistä.

– Jos vertaa peruskoulutuskauden tuloksiin, niin kyllä siellä selkeitä parannuksia oli yksilötasolla ja pataljoonan keskiarvonakin. Haluan uskoa, että tämä toimi motivaattorina, hän päättää.