Miksi puolustaa Suomea?

Demokraattiset arvot ovat yhteiskunnan kulmakivi, joita Suomessa tulee puolustaa.

Tänään 7. helmikuuta vietetään valtakunnallista varautumispäivää. Varautuminen on ollut uutisoinnin ykkösaiheena parin vuoden ajan, eikä syyttä – naapurimme Venäjä aloittanut mantereen suurimman sodan sitten 1940-luvun. Varusmiehen silmään tuntuu kuitenkin siltä, että tarpeellisen varautumisen lisäksi voisi pitää esillä myös toista asiaa – mitä varten kaikki tämä varautuminen on?

Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta palvelustovereiden kanssa tulee keskusteltua paljon maailman menoista. Tämänhetkinen maailmantilanne huolestuttaa monia meistä, ja ilmassa on pelkoa, että valumme lähemmäksi maailmanlaajuisia kriisejä. Samalla tuntuu, että monet nuorille tärkeät asiat jäävät jalkoihin – esimerkiksi ilmaston eteen tehdyt toimet tuntuvat vähenevän, vaikka niitä pitäisi päinvastoin lisätä.

Jo alokaskauden aikana oppitunneilla kysytään, mitä ovat ne asiat, joita haluamme Suomessa puolustaa. 

Itselleni merkityksellisimpiä asioita ovat demokraattinen ja tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa esimerkiksi sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen eivät vaikuta ihmisen arvoon. Nämä ovat mielestäni asioita, joiden vuoksi Venäjän uhalta täytyy suojautua, sillä siellä yhteiskuntajärjestelmä ei perustu länsimaiseen oikeusvaltioperiaatteeseen.

Tästä huolimatta jopa joissakin Euroopan unionin ja Naton jäsenmaissa on havaittavissa liikettä kohti autoritaarisuutta. Esimerkiksi Unkari on vuosia höylännyt pois kansalaisten oikeuksia ja tuntuu ajautuvan kohti Venäjää.

Samaten Atlantin takainen vahva liittolainen huolestuttaa. Yhdysvalloissa tuntuu olevan käynnissä rakenteita ravisuttavia muutoksia, jotka vaikuttavat huomattavasti myös nuoriin.

Globaalien teknojättien kasvot ovat järjestyneet uuden presidentin Donald Trumpin tukijoiksi, mikä on johtanut esimerkiksi faktantarkastuksien loppumiseen sosiaalisen median alustoilla ainakin Facebookissa ja Instagramissa. Tämä mahdollistaa dis- ja misinformaation sääntelemättömän lisääntymisen.

Nuorten suosimassa Tiktokissa oli suoranainen propagandanäytös, kun sovelluksen etusivulla kiiteltiin virkaanastunutta presidenttiä siitä, ettei sovellusta kielletty Yhdysvalloissa.

On huolestuttavaaa, että nuorten käyttämät alustat kumartavat kohti johtajaa, joka innoitti kannattajiaan vastustamaan demokraattisen vaalin tulosta vuonna 2021. Sama mies lisäksi vihjailee Nato-liittolaisille, että haluaisi mahdollisesti valloittaa Grönlannin.

On vaarallista, jos nuoret omaksuvat seuraamistaan somealustoista arvoja, jotka vievät meitä demokratiasta kohti tuntematonta. Disinformaation leviämisen takia se voi käydä täysin huomaamattakin.

Palveluksessa puhutaan paljon Ukrainan sodasta. Sitä pidetään varoittavana esimerkkinä ja se alleviivaa, että meidän täytyy varautua pahimpaan. 

Toivoisin, että itsepuolustuksen lisäksi intissä käytäisiin läpi myös moraalisia ja yhteiskunnallisia syitä, miksi Venäjältä täytyy puolustautua. Esimerkiksi voisi puhua siitä, minkälaista voimaa vastaan Ukrainassa taistellaan – militaristista, yksiarvoista diktatuuria, jossa valta on ajautunut pienelle joukolle.

Kun autoritarismi tuntuu nostavan päätään maailmalla, toivoisin varusmiehenä, että suomalaisen demokratian ja oikeusvaltion tärkeyttä painotettaisiin intissä entistä enemmän.