Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Miinantorjunta-alus MHC Katanpää osallistuu CBT-harjoitukseen.

Miinantorjuntaa harjoitellaan yhdessä Ruotsin kanssa

John Nyholm

Merivoimat harjoittelevat tällä viikolla miinantorjuntaa yhteistyössä Ruotsin merivoimien kanssa koronavarotoimia noudattaen.

Rannikkolaivaston johtama miinantorjuntaharjoitus järjestetään Saaristomerellä 12.–21. lokakuuta. Harjoitus on osa Suomen ja Ruotsin merivoimien välistä Cross Border Training -yhteistyötä (CBT).

Suomesta harjoitukseen osallistuu miinantorjunta-alus MHC Katanpää. Ruotsin merivoimista osallistuu puolestaan seitsemän alusta.

Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentaja Mikko Villikari selittää, että CBT-yhteistyössä on kyse Suomen ja toisen maan, tässä tapauksessa Ruotsin, yksikköjen välisestä harjoittelusta.

– Harjoituksia on kolmesta neljään vuodessa ja niillä ylläpidetään kykyä toimia yhdessä, komentaja Villikari valaisee.

Käynnissä olevan harjoituksen käsiteltäviin aiheisiin kuuluvat miinanetsintä, miinantorjunta, merimiestaidot, merenkulku ja johtaminen.

CBT-harjoitukset ovat tärkeitä yhteistoimintakyvyn kehittämiselle.

– Yhteistoimintakyky on tärkeä asia niin yksikköjen kuin johtoportaidenkin kesken. Lisäksi on kustannustehokasta harjoitella yhdessä, kaikkien tehtävien suorittaminen tukee myös kansallista puolustusta.

Merivoimat tekevät tiivistä yhteistyötä ruotsalaisten kollegoidensa kanssa.

– Yhteistoimintaa on joka tasolla aina johtoesikunnasta alusyksiköihin. Tilannekuva on suurelta osin yhteinen ja tilannekuvaa luodaan yhdessä. Merivoimat myös harjoittelee yhdessä Ruotsin merivoimien kanssa vuosittain.

Harjoituksessa suhtaudutaan COVID-19-tilanteeseen vakavasti.

– Kaikkia varotoimia noudatetaan erittäin tarkasti. Tämä tarkoittaa sitä, että alusten henkilöstöt eivät tapa toisiaan, vaan koko harjoitus ollaan omalla aluksella.

Komentaja Villikarin mukaan harjoitus on päässyt käyntiin hyvin.

– Harjoitus on alkanut suunnitelmien mukaisesti. Yhteydet on muodostettu johtoportaiden ja alusten välillä ja käskyt ensimmäisiin tehtäviin on annettu.

Harjoitusalueen läheisyydessä liikkuvat siviilihenkilöt voivat ottaa harjoituksen huomioon yksinkertaisesti noudattamalla meriteiden sääntöjä.