Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Varusmiesjohtajien vaihtuminen tuo muistoja mieleen alokaskaudelta

Alokaskauden ensimmäisestä päivästä lähtien varusmiesjohtajat ovat olleet tärkeä osa palvelusta. Heidän kanssaan toimiminen on kuitenkin ollut hyvin erilaista koulutusvaiheesta riippuen.

Palveluksen ensimmäisinä päivinä jo puolen vuoden verran intissä viihtyneet varusmiehet vaikuttivat lähes yli-ihmisiltä meihin alokkaisiin verrattuna. Nyt itse lähes tuohon pisteeseen päässeenä olen pohtinut kuinka suhtautumiseni varusmiesjohtajiin on muuttunut eri suuntiin aamujen kuluessa.

Alokaskaudella uusien tuttavuuksien kanssa jutellessa huomasi erityisesti alikersanttien kohdalla, kuinka vaihtelevaa porukan tietämys Puolustusvoimista oli. Useammassa tapauksessa huomasin, kuinka tuoreet alokkaat kysyivät tuvan esimiehiltään kuinka kauan he ovat ehtineet viihtyä kasarmilla.

Vaikka tiesin johtajien olevan vain aiempaa saapumiserää, epäröin useaan otteeseen olivatko olettamukseni kuitenkaan oikeassa. Kaikki toiminta varuskunta-alueella vaikutti tulevan heille selkärangasta, kun itse tunsin hetkittäin, etten ikinä oppisi olemaan intissä.

Oli vaikeaa hyväksyä, että suurin osa esimiehistämme oli oikeasti noin meidän ikäisiämme. Tuvassa usein arvuuteltiin, kuinka vanhoja alikersanttimme todellisuudessa ovat. 

Totuus kuitenkin lopulta selvisi monien johtajien kohdalta, mutta silti se yllätti. Tämä johtui luultavasti siitä, että he tiesivät jo miten armeijassa tulee toimia ja kunnon kohotessa palveluksen aikana vanhemmat piirteet korostuvat.

Nämä tekijät ja johtoasema huomioon ottaen varusmiesjohtajien kanssa toiminen vaikutti aluksi siltä, että heidän kanssaan ei voisi syntyä samanlaista tuttavuussuhdetta kuin muiden alokkaiden kanssa. Alokaskauden edetessä huomasi kuitenkin, että vitsit alkoivat lentää ja hauskaa pystyi pitämään myös heidän kanssaan.

Sotilasvalan jälkeen itselläni vuorossa oli siirtyminen toiseen joukko-osastoon, jossa pääsin kohtaamaan samankaltaisen kulttuurishokin. Kun alokaskauden aikaiset varusmiesjohtajat vaihtuivat uusiin kasvoihin, suhtauduin heihin lähes kuin olisin ensimmäistä päivää palveluksessa.

Palveluksen kuluessa erityistehtävissä erilaisemmissa merkeissä vaihe ei kestänyt kuitenkaan kovin pitkään. Nykyisten johtajien kanssa toimiminen on kuitenkin reserviin siirtymisestä johtuen pian ohi ja edessä on taas uusi ajanjakso uusien varusmiesjohtajien kanssa. 

Tällä kertaa kyseessä ovat kuitenkin oman saapumiseräni alikersantit, mikä tarjoaa varmasti oman kiinnostavan dynamiikkansa toimintaan. Odotankin tulevaa siis innolla ja avoimin silmin.