Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Pörhölä

Kuva Merivoimien vuosipäiviltä Raumasta

Suojan sataman alueella riitti kuhinaa vuosipäivän juhlallisuuksia seuratessa.

Merivoimien vuosipäivää juhlittiin pitkästä aikaa Raumalla

Georg Närjä

Jo 104. vuosipäiväänsä viettävä Merivoimat ja sen alukset sekä kalusto kiinnosti raumalaisia. Varsinkin alusten kannella käyminen oli monelle vierailijalle uusi kokemus.

Rannikkokaupunki Raumalla oli lauantaina 9. heinäkuuta kuhinaa, kun Merivoimat rantautui aluksineen ja kalustoineen juhlistamaan 104. vuosipäiväänsä Suojan sataman alueelle. Tuhansia paikalle saapuneita kansalaisia ei sade haitannut. 

Vuosipäivä alkoi perinteiseen tyyliin Suomen lipun nostolla ja viestilippujen nostolla aluksiin. Luvassa oli myös seppeleenlaskut Rauman sankarihautausmaalle ja Monnan hautausmaalle kuljetusalus K8:n onnettomuuden uhrien muistomerkille. 

Aamupäivällä suoritettiin perinteinen paraatikatselmus, jossa Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju tarkasti rannikkojoukot ja alukset. Paraatia komensi Merivoimien vastavalittu esikuntapäällikkö, lippueamiraali Jukka Anteroinen

Laivaston tehtävät ovat monipuolisia

Vuosipäivän juhlallisuuksissa oli ohjelmaa moneen lähtöön. Muun muassa Laivaston soittokunta esiintyi Rauman torilla. Suojan sataman alueella pääsi tutustumaan alusten kannelle ja rannikkojoukkojen käyttämään kalustoon – esimerkiksi erilaisiin kiikareihin ja viestilaitteisiin. 

Rauma-luokan ohjusveneitä oli luonnollisesti Raumalla edustettuina. Ohjusvene Porvoossa palveleva taisteluvälinealiupseeri, alikersantti Sampo Bah kertoo palveluksen laivalla olevan monipuolista. 

– Periaatteessa laivan kevyemmät asejärjestelmät ovat se alue, mikä pitää hallita. Itse olen erikoistunut meritutkan seuraamiseen. Satamassa on lähinnä koulutuksia, mutta kun olemme merellä, niin kansityöskentely, tähystäminen sekä erilaiset hälytykset, kuten taisteluhälytys on se, mitä harjoittelemme. Myös merenkulkuhommia tulee tehtyä – olen ehkä vähän sellainen moniosaaja, Bah kuvailee.

Bahilla ei ole sen kummempaa taustaa laivoista, mutta erikoisemmat tehtävät kiinnostivat, joten hän päätyi alokaskaudella Pansion varuskuntaan ja sitä kautta hän pääsi laivastoon. Hänen mukaansa yleisö on ollut todella kiinnostunut laivaston toiminnasta.

– Päivästä on kyllä jäänyt hyvät fiilikset. Vaikka olikin tosi kova rankkasade äsken, monia satoja ihmisiä on käynyt aluksilla. Kyllä ihmiset ovat kyselleet ja olleet kovin kiinnostuneita siitä mitä teemme, Bah vakuuttaa.

Alikersantti Bahilla jokainen päivä laivalla on erilainen. Kuva: Onni Pörhölä

Rannikko on turvattu

Merivoimien yksi tehtävistä on myös puolustaa rannikkoa. Uudenmaan prikaatin ja Rannikkoprikaatin rannikkotaisteluun erikoistuneita varusmiehiä ja henkilökuntaa oli kosolti paikalla, jotkut jopa elementissään tst-liivit päällä ja naamiovärit naamallaan. 

Yksi heistä oli Rannikkoprikaatissa palveleva meritiedustelija, tiedustelulinjan priimus, alikersantti Lassi Tapio, joka esitteli tiedustelijoiden kalustoa. Meritiedustelu eroaa jonkin verran maalla toteutetusta tiedustelusta. 

– Eniten se eroaa siten, että käytämme hyvin paljon venekalustoa, sillä toimimme saarissa. Voimme esimerkiksi tehdä alueen tai kohteen tiedustelua saarissa tai voimme tiedustella meriväyliä – perinteisellä tähystystiedustelulla. Teemme käytännössä samoja tehtäviä mitä maavoimien tiedustelijat, mutta me toteutetaan niitä saarissa, Tapio avaa.

Uudet alokkaat ovat olleet armeijassa nyt viikon verran ja Tapio on päässyt kouluttamaan heitä talon tavoille. Ensimmäiset päivät ovat näyttäneet hyviltä.

– Tietenkin siellä on aina joitain, joista huomaa, että he eivät tule niin innostuneina, mutta suurimmaksi osaksi on ollut hyvää porukkaa. Alokkaat ovat motivoituneita ja kaikki tekevät asiat hyvällä sykkeellä. He ovat innokkaita oppimaan ja ovatkin oppineet muutaman päivän aikana nopeasti ja paljon, Tapio arvioi. 

Meritiedustelijat kantavat mukana kaikki tarvitsemansa varusteensa itse, alikersantti Tapio kertoo. Kuva: Onni Pörhölä

Reserviläisetkin olivat edustamassa omalla veneellään. Pirkanmaan Meripuolustuskilta ry:ssä vaikuttava Timo Valli toimii M/S Pirkanmaan konepäällikkönä. Valli kertoo, että M/S Pirkanmaa on entinen Merivoimien Hauki-luokan kelirikkoalus Hankoniemi, jonka nykyään omistaa M/S Pirkanmaan Tukisäätiö.

– Olen yksi aluksen päälliköistä ja meillä on seitsemän päällikköä, joilla on päällikköoikeudet. Itse huolehdin konekunnossapidosta. Tämä on nyt viides vuosipäivä, missä olen ollut, Valli avaa.

Valli kävi varusmiespalveluksensa panssaripioneerina Parolassa. Alustoimintaan hän lähti mukaan yhdistystoiminnan kautta, kun aluksen omistava säätiö antoi yhdistykselle lahjakortin Saaristomeri-purjehdusta varten.

– Me kävimme kolmena kesänä purjehtimassa ja yksi, joka silloin tätä toimintaa pyöritti, soitteli minulle, että lähdenkö mukaan. Sen takia olen jämähtänyt tänne sieltä jostain 90-luvulta, Valli lohkaisee. 

M/S Pirkanmaa on varustettu moderneilla navigointijärjestelmillä, jotka mahdollistavat työskentelyn yhteistyössä Puolustusvoimien alusten kanssa.  Kuva: Onni Pörhölä