Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Henri Sorsa

Kuvassa näkymiä laivan kannelta.

Merivoimissa katsotaan jo pitkälle tulevaisuuteen.

Merivoimien uudet valmiusyksiköt aloittavat toimintansa

Daniel Harakka

Merivoimat juhlivat huomenna 103. vuosipäiväänsä. Tuoreilla valmiusyksiköillä halutaan parantaa valmiutta vastata nopeisiin turvallisuusympäristössä tapahtuviin muutoksiin.

Merivoimien rannikkojoukkojen uusien valmiusyksikköjen toiminta käynnistyy kesän ja syksyn aikana Rannikkoprikaatissa ja Uudenmaan prikaatissa. Varusmiehistä sekä palkatusta sotilashenkilöstöstä muodostettavat yksiköt ovat osa Merivoimien tulevaa, vuoden 2032 tavoitetilaa kuvaavaa strategiaa. 

– Valmiusyksiköiden koulutus on vaativaa ja monipuolista, ja se toteutetaan haastavissa olosuhteissa. Valmiusyksiköillä halutaan osaltaan vakauttaa Itämeren alueen tilannetta niin, että alueellinen koskemattomuus on turvattu tilanteessa kuin tilanteessa, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju kertoi tämän päiväisessä etämediatilaisuudessa.

Koulutus valmiusyksiköissä on jo alkanut. Valmiusyksiköiden on tarkoituksena olla tavallista suorituskykyisempi ja vaativampi joukko. Haasteellisen tehtävänsä myötä heidät on myös varustettu perinteisiä joukkoja paremmin.

Valmiusyksikköjen täysimääräinen operatiivinen valmius saavutetaan syksyn aikana.

– Valmiusyksiköstä tulee yksi yksikkö yhden katon alla. Näin syntyy ryhmäkoheesio ja ryhmähenki; syömään lähdetään yhdessä, harjoituksiin lähdetään yhdessä, ja toimitaan yhdessä. Jos ryhmät hajotettaisiin eri kasarmeille, ne eivät toimisi yksikkönä, Harju painottaa.

Valmiusyksikkö esitellään uusille alokkaille alokasjaksolla, ja kontra-amiraali uskoo, että valmiusyksikköihin tulee varusmiesten osalta olemaan jopa ylitarjontaa. Näkyvyyttä uudet joukot tulevat saamaan.

– Tämän päivän varusmiehet haluavat lähtökohtaisesti vaativaa ja monipuolista koulutusta. Valmiusyksiköitä markkinoidaan heille juuri tällaisena, ja uskallan väittää, että tulijoita on. Valmiusyksiköt näkyvät varuskunnissa sekä Merivoimien kokonaisharjoituksissa, joissa heillä on oma roolinsa. He saavat siis varmasti tarpeeksi palstatilaa Merivoimien sisällä, Harju vakuuttaa.