Merivoimat lisää kertausharjoituksia
Merivoimat lisää reserviläisten koulutusta. Kuluvan vuoden tavoitteena on kouluttaa 1 700 reserviläistä. Vuonna 2014 koulutettiin 723 reserviläistä, ja viime vuonna luku oli 1582.
Puolustusvoimauudistuksen myötä merivoimien yhdeksi tavoitteeksi määriteltiin palauttaa toiminnan taso sille tasolle, että korkea valmius ja suorituskyky tehtävien täyttämiseksi kyetään ylläpitämään. Tämä saavutetaan lisääntyneillä kertausharjoitusvuorokausilla sekä koulutuksen laadun kehittämisellä.
Merivoimien vuosipäivää juhlittiin Raaseporissa 8. heinäkuuta. Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Veijo Taipalus piti tilaisuudessa puheen, jossa hän kertoi reserviläisten tärkeästä merkityksestä merivoimille.
– Lisääntyneet kertausharjoitusvuorokaudet näkyvät konkreettisimmin harjoitusten yhteydessä, jossa reserviläiset ovat aktiivisesti mukana. Reserviläiset ovat meille arvokas henkilöstöresurssi. On erittäin positiivista, että kertausharjoitusten määrää on kyetty lisäämään. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen tuki merivoimien sodan ajan joukkojen koulutuksessa on myös tärkeää. Tuki näkyy hienosti konkreettisena esimerkkinä myös tämän päivän ja illan juhlallisuuksissa.
Merivoimien esikunnan henkilöstöosaston apulaisosastopäällikkö, komentaja Sami Iso-Lauri kertoo, että koulutusta keskitytään parantamaan muillakin keinoilla kuin harjoitusvuorokausia lisäämällä.
– Oleellista on samalla huomioida, että harjoitusmäärien lisääminen ei pelkästään riitä, vaan harjoitusten sisältöön ja tehokkuuteen on kiinnitettävä huomiota. Harjoituksia on edelleen niin vähän, että jokaisesta harjoituksesta tulee saada nousujohteisesti kaikki teho irti, hän kertoo.
– Laatua saadaan parannettua muun muassa kehittämällä kouluttajien osaamista, suunnittelemalla ja valmistelemalla harjoitukset hyvin, sitouttamalla reserviläiset omaehtoiseen osaamisen kehittämiseen ennen harjoitusjärjestelmän huipennusta, kertausharjoitusta.
Iso-Laurin mukaan omaehtoisella osaamisen kehittämisellä ja vapaaehtoisilla harjoituksella tavoitellaan korkeampaa lähtötasoa kertausharjoituksiin. Kaikki teho harjoituksista saadaan irti, jos henkilöstö osaa perusasiat jo tullessaan kertausharjoituksiin.
Koulutusta kertausharjoitusten ulkopuolella
Kertausharjoitukset eivät ole ainoa kehityksen kohde. Iso-Laurin mukaan parannetaan myös koko reservin koulutuksen keinovalikoimaa.
– Keinovalikoima sisältää jo aikaisemmin mainitut omaehtoisen osaamisen kehittämisen muun muassa PVMoodle verkko-oppimisympäristössä, osaamisen kehittämisen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) vapaaehtoisissa harjoituksissa ja viimeisenä testaamisen sekä soveltavat harjoitukset kertausharjoituksin.
Merivoimien reservin koulutusjärjestelmän kehitys ei lopu tänä vuonna otettaviin askeliin. Iso-Lauri kertoo simulaattoriavusteisen koulutuksen olevan mahdollisuus lähitulevaisuudessa. Simulaattoriavusteisella koulutuksella saataisiin kustannustehokkaasti harjoiteltua oikeita toimintoja useina toistoina ennen joukon soveltavia harjoituksia.