Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Mia Rannikko / Puolustusvoimat

Kaisla 20 -meripuolustusharjoitukseen osallistuu noin 2000 henkilöä.

Merivoimat harjoittelee yhtenäistä toimintaa

John Nyholm

Joulukuussa kotiutuvien Merivoimien varusmiesten koulutus huipentuu Kaisla 20 -harjoitukseen.

Meripuolustusharjoitus Kaisla 20 on parhaillaan käynnissä itäisellä Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Uudenmaan sekä Kaakkois-Suomen rannikkoalueilla. Harjoitus alkoi viime viikon torstaina ja jatkuu aina perjantaihin saakka.

Harjoituksen johtajana toimii Merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Janne Muurinen. Hän kertoo, että noin 2000 henkilön vahvuudella järjestettävä harjoitus on Merivoimien antaman koulutuksen tämän syksyn kohokohta.

– Tämä harjoitus on Merivoimien syksyn pääsotaharjoitus ja ainutlaatuinen tilaisuus varusmiehille mitata ja testata omaa osaamistaan osana suurempaa joukkoa.

Joukkojen välinen yhteistyö on tärkeää

Korona-aikanakin on harjoiteltava ja ylläpidettävä valmiutta. Muurinen toteaa, että Merivoimien tärkeimmissä tehtävissä eri joukkojen yhteistyöllä on merkittävä rooli.

– Merivoimien ydintehtävät, kuten alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen, merellisten hyökkäysten torjunta ja meriliikenteen suojaaminen ovat kokonaisuuksia, jotka muodostuvat eri joukkojen toimista. On tärkeää, että kykenemme harjoittelemaan ja täten ylläpitämään valmiutta ja osaamista myös vaativissa erityisolosuhteissa, kuten nyt.

Eri joukkojen välinen yhteistyö korostuu häneen mukaan kaikissa Merivoimien harjoituksissa. Kaisla 20 ei poikkea tästä.

– Harjoituksessa ovat mukana kaikki Merivoimien joukko-osastot. Kun Merivoimat harjoittelee, niin yhteistyö rannikkojoukkojen, laivastojoukkojen ja eri aselajijoukkojen kesken on aina harjoituksen aiheena, kuten se on myös Merivoimien jokapäiväisen valvonnan ja valmiudenkin osalta.

Merivoimien lisäksi myös Maavoimat, Ilmavoimat ja Rajavartiolaitos osallistuvat eri tavoilla harjoitukseen.

– Tähän meripuolustuksen harjoitukseen osallistuu myös Maavoimien ilmailukalustoa Porin prikaatista ja Utin jääkärirykmentistä. Tämän lisäksi harjoitukseen liittyen Ilmavoimat lentää meripuolustukseen liittyvissä tehtävissä Kaakkois-Suomen, Kotkan ja Haminan alueilla. Rajavartiolaitokselta on mukana henkilöstöä, alusyksiköitä ja Dornier-merivalvontalentokone.

Kotiutuvien koulutus huipentuu

Tämänkaltaisessa harjoituksessa, johon osallistuu monia eri joukkoja, on tärkeää pitää huolta koronan leviämisen estämisestä. Harjoituksessa on koronatilanteen vuoksi lukuisia varotoimenpiteitä, Muurinen selventää.

– Turvallisuudesta huolehditaan muun muassa henkilöstön kohortoinnilla, käyttämällä kasvomaskeja tarvittaessa ja huolehtimalla korostetusti käsihygieniasta. Myös kontakteja siviiliyhteiskuntaan ja paikallisiin asukkaisiin pyritään välttämään.

Vuodenaika ja sen sääolosuhteet tuovat mukanaan omat haasteensa.

– Loppusyksyn vaativat keli- ja valaistusolosuhteet tulevat varmasti haastamaan joukkoja. Tavoitteena on turvallinen ja tehokas harjoitus.

Kommodori Muurisen mukaan tämä harjoitus on joulukuussa kotiutuville hyvin tärkeä.

– Tämä on heidän koulutuksensa huipentuma, niin sanottu päättöharjoitus tai loppusota. Tällä harjoituksella on suuri merkitys heidän koulutuksensa tuoman osaamisen viimeistelyssä.