Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa on Merivoimien uusi Torpedo 47.

M/20-torpedonheitin takaa hyvän lähtönopeuden.

Merivoimat ampui ensi kertaa huipputeknisen ruotsalaistorpedon Saaristomerellä

Aaro Rönnberg

Saabin uunituore Torpedo 47 soveltuu sekä sukellusveneiden että pinta-alusten torjuntaan.

Merivoimat harjoitteli ensi kertaa uuden torpedoasejärjestelmän käyttöä Saaristomerellä lokakuun lopussa. Kyseessä oli Saab Dynamics AB:n uusimman torpedomalli Torpedo 47:n (TP47) vastaanottoammunnat.

Merivoimat käytti harjoituksessa kahta harjoitustorpedoa. Maalina käytettiin SUTO-maali -järjestelmää. Sen tehtävänä oli liikkua veden alla itsenäisesti suunnitellun reitin mukaisesti ja tuottaa torpedolle sukellusvenettä muistuttavaa herätettä.  

Torpedot laukaistiin Hamina-luokan ohjusveneiden M/20-torpedonheittimistä. Harjoitukseen osallistuivat ohjusveneet PGG Pori ja PGG Hamina.

TP47 on päivitetty versio TP45-torpedosta. TP47 ja TP45 ovat samankokoisia, mikä mahdollistaa niiden laukaisun samasta torpedonheittimestä, Merivoimat kertoo tiedotteessaan.

TP47 on ensisijaisesti tarkoitettu sukellusveneiden torjuntaan, mutta sillä voidaan vaikuttaa myös pinta-aluksiin. Torpedon voi laukaista pinta-aluksesta, sukellusveneestä tai ilma-aluksesta.

– Se on täysi tietokone, joka käyttää digitaalista maalinhakujärjestelmää. Järjestelmää voidaan käyttää joko ammu ja unohda -tyyppisesti tai lankaohjauksella, Saab kertoo.

TP47:n työntövoima-, voimanlähde- ja hakupää on uusittu. Se on lähes äänetön, nopeampi, paremmin ohjattava sekä hakeutuu paremmin kohteisiin kuin edeltäjänsä. Merivoimien mukaan torpedo on suunniteltu toimimaan erityisesti Itämeren saaristoisissa olosuhteissa ja matalissa vesissä.

Torpedojärjestelmä asennetaan myös Merivoimien tuleviin Pohjanmaa-luokan korvetteihin.