Merivoimat aloitti vuoden pääharjoituksensa
Meripuolustusharjoitus 2016 käynnistyi eilen maanantaina Saaristomeren ja Suomenlahden meri- ja rannikkoalueilla.
Mepu16, merivoimien vuoden 2016 tärkein operatiivinen harjoitus, alkoi arktisissa olosuhteissa. Harjoituksen tiedottaja Hanne Paalanen-Aalto toteaa, ettei lumisade ole haitannut harjoitusta.
– Merivoimat kykenee toimimaan kaikissa sääolosuhteissa, mutta etenkin harjoituksissa on otettava huomioon myös palvelusturvallisuus. Kun keliolosuhteet ovat ankarammat, ne voivat vaikuttaa ennalta suunniteltuun joukkojen toimintaan.
Harjoitukseen kuuluu merivoimien valmiuteen ja tehtäviin liittyvien toimintojen harjoittelu, testaus ja kehitys. Puolustusvoimien jokapäiväinen tehtävä on riittävän valmiuden ylläpitäminen alueellisen koskemattomuuden valvomiseksi ja turvaamiseksi, mikä on osa sotilaallisten uhkien ennaltaehkäisyä.
Paalanen-Aalto korostaa, että merivoimat ylläpitää jatkuvaa korkeaa valmiutta merellisten tehtävien toteuttamiseen. Merivoimien tehtävissä korostuvat alueellisen koskemattomuuden valvonta- ja turvaaminen, merellisen hyökkäyksen torjunta sekä kyky turvata Suomen meriyhteydet.
– Vuosisuunnitelman mukaisissa harjoituksissa kehitetään henkilöstön osaamista ja testataan merivoimien toimintatapoja, johtamista ja yhteistyökykyä muiden puolustushaarojen ja viranomaisten kanssa merivoimien tehtävien täyttämiseksi, Paalanen-Aalto sanoo.
– Harjoituksia toteutetaan meripuolustusharjoituksen kaltaisissa kansallisissa merivoimallisissa harjoituksissa ja kansainvälisissä harjoituksissa.
Henkilöstöä harjoitukseen osallistuu noin 2 700. Mukana on niin merivoimien rannikko- ja erikoisjoukkoja, henkilökuntaa, varusmiehiä kuin reserviläisiäkin. Varusmiehiä harjoituksessa on noin 1 400, reserviläisiä 420.
– Harjoittelu on osa varusmiesten kokonaiskoulutusta ja usein he saavat ensi kosketuksen varsinaiseen sodan ajan tehtäväänsä näissä harjoituksissa. Tehtävässä toimiminen on olennainen osa varusmiesten koulutusta. Merivoimissa varusmiehiä on erilaisissa tehtävissä, kuten laivakokkeina, kansimiehinä, rannikkojääkäreinä, sukeltajina, Paalanen-Aalto kertoo.
– Reserviläiset harjoittelevat ja toimivat harjoituksessa omassa poikkeusolojen tehtävissään. Puolustusvoimauudistuksen jälkeen olemme voineet palauttaa harjoitustason säästövuosia edeltävälle tasolle ja kertausharjoitusten määrää reserviläisille on voitu lisätä.
Aluksia harjoitukseen osallistuu merivoimien kaikista alusluokista: ohjusveneitä, miinoittajia, miinanetsijöitä ja raivaajia, komentoveneitä, huoltoaluksia sekä miehistönkuljetusveneitä.