Meritaisteluharjoitus Silja ylläpitää operaatiokykyä rannikolla
Merivoimien tämän kevään pääsotaharjoituksen tavoitteena on harjoitella merellisiä yhteisoperaatioita yksikkö- ja esikuntatasoilla kaikilla merisodankäynnin osa-alueilla.
Merisotaharjoitus Siljaan osallistuu reilut 2000 sotilasta, kymmeniä pinta-aluksia ja reilut 10 ilma-alusta. Harjoitukseen osallistuu joukkoja kaikista Merivoimien joukko-osastoista. Lisäksi henkilöstöä osallistuu 2. Logistiikkarykmentistä, Jääkäriprikaatista, Karjalan prikaatista, Porin prikaatista, Karjalan lennostosta, Ilmasotakoulusta, Satakunnan lennostosta, Utin jääkärirykmentistä sekä Rajavartiolaitoksesta.
– Kokonaisuudessaan tämä on valtava harjoitus. Koko SILJA-kokonaisuus pitää sisällään yli 2000 sotilasta, joista varusmiehiä on 1600, kertoo harjoituksen johtajana toimiva Merivoimien valmiuspäällikkö, kommodori Misa Kangaste.
Meritaisteluharjoitus Siljan kanssa järjestetään samaan aikaan suomalais-ruotsalaisen amfibiojoukon (SFATU - Swedish Finnish Amphibious Task Unit) yhteisharjoitus Uudenmaan prikaatissa. Kangasteen mukaan SFATU:n mukanaolo lisää huomattavasti tämän harjoituksen vaikuttavuutta, sillä kyseinen joukko toimii koko SILJA-harjoituksen vastustajana ja mahdollistaa näin aidon kaksipuolisen sotatoimen harjoittelun.
–Olen iloinen, että me ruotsalaiset ja suomalaiset pystymme toimimaan näin läheisesti yhdessä. Lähdimme Ruotsista kello kymmenen perjantaina ja kello kymmenen lauantaina olimme jo ampumaharjoituksessa suomalaisten kanssa, kertoo Ruotsalaisten Amfibioregementet 1:sen everstiluutnantti Patrik Berge.
Meritaisteluharjoitus Siljassa suomalaisten ja ruotsalaisten yhteinen harjoittelu on alkanut perjantaina 31.5. Heti ruotsalaisten saavuttua on aloitettu yhteinen esikuntatyöskentely ja lauantain ja sunnuntain aikana he ovat suorittaneet yhteisiä kranaatinheitin -ja kivääriammuntoja suomalaisten kanssa.
– Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat myös testanneet ristiin toistensa aseita ja ampuneet esimerkiksi kranaatinheittimellä niin, että ovat käyttäneet ruotsalaista tulenjohtojärjestelmää ja- UAV-järjestelmää, Kangaste valaisee. Maanantaina tehtiin historiaa, kun ensimmäistä kertaa toteutettiin yhteinen rannikko-ohjusammunta samaan maaliin.
Harjoituksen kulku lähtee tilannekuvan muodostamisesta ja 3.6. maanantaista alkaen toteutetaan merioperaatioita. Käynnistetään merivoimien merimiinoitustoiminta ja suojataan elintärkeä merikuljetus. Lisäksi toteutetaan suojaukseen liittyvää sukellusveneen torjuntaa ja rannikkojoukkojen taistelua.
– Harjoitus huipentuu merelliseen hyökkäystorjuntaan, jossa yhteisoperaatioina maa -ja ilmavoimien tukemana torjutaan vihollisen hyökkäys. Tähän käytetään laskettujen merimiinoitteiden lisäksi myös merivoimien ohjus- ja tykistötulta sekä rannikkojoukkojen taistelua, Kangaste avaa.