Ville Kariola

Julius Toivakka työympäristössään MHC Vahterpään komentosillalla.

Meri metsän sijaan

Ville Riihonen

Espoosta kotoisin oleva, Turkuun opiskelujen perässä muuttanut Julius Toivakka nauttii hommistaan miinantorjunta-alus MHC Vahterpäällä. Osaapa hän soittaa kitaraakin.

Julius Toivakka / Kersantti / Merenkulkualiupseeri / Rannikkolaivasto / TJ 24

"Palvelen merivoimien miinantorjunta-alus MHC Vahterpäällä merenkulkualiupseerina. Tehtävänäni on toimia tutkalla ja valmistella kartat merireissuja varten sekä ikään kuin työskennellä ohjailijan apulaisena - merenkulkualiupseerit tekevät tavallaan ohjaajan juoksupojan hommia. Hain laivastoon osittain sijainnin takia, sillä tyttöystävä asuu Turussa ja Pansiosta on lyhyt matka kotiin.

Olen tykännyt laivastossa olemisesta ehdottomasti todella paljon. Tuntuu siltä että hain ihan oikeaan paikkaan ja en voi kuvitella että olisin missään muissa hommissa ollut yhtä tyytyväinen tilanteeseen. Täällä pääsee tekemään tosi hienoja juttuja ja ne kyllä palkitsevat. Samoin meille varusmiehille annetaan laivastossa aika vaativia ja vastuullisiakin tehtäviä, mikä on hienoa.

Yksi mieleenpainuvimmista palveluskokemuksista oli varmasti Ruotsin reissu: oltiin viikko harjoituksessa Ruotsin aluevesillä. Paikalla oli paljon kansainvälisiä aluksia, esimerkiksi Ranskasta oli yksi alus ja tietenkin Ruotsista useita. Samoin Ruotsin laivaston komentaja vieraili MHC Vahterpäällä. Yksi siisteimpiä juttuja oli mennä pienellä alueella yhtä aikaa monen aluksen kanssa muodostelmassa.

Meidän aluksella kaikki johtajat ja matruusit nukkuvat samoissa tiloissa, skansseissa, eikä meno ole siksi niin hierarkista. Toisaalta täällä pitää johtaa hyvin paljon esimerkillä ja olla aktiivinen johtamisessa, koska kaikki mitä teet näkyy miehistölle ja heijastuu heihin suoraan. Yhteishenki on kuitenkin tosi hyvä ja tullaan hienosti toimeen keskenään."