"Meihin Suomi katsoi, ja me kaikki Suomehen" – Sotaveteraani Venni Maunula korosti, että nuorilla on oltava mahdollisuus tavoitella unelmiaan
Tasavallan presidentti Alexander Stubb muistutti kansallisena veteraanipäivänä, että sodan nähneet sukupolvet toivoivat rauhaa ja rakensivat sen.
Siniristilippu nousi salkoon Hämeenlinnan Raatitorilla varhain sunnuntaina 27. huhtikuuta kansallisena veteraanipäivänä pääjuhlan isäntäkaupungissa. Toritapahtumaan kerääntyi hiljalleen yleisöä odottamaan seuraavaa ohjelmanumeroa.
Parolan panssariprikaatin varusmiehet tarjoilivat torilla hernekeittoa kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Kuva: Eetu Kolehmainen
Parolan panssariprikaatissa toimiva Varusmiessoittokunnan showbandi valmistautautui esiintymistä varten. Varusmiessoittaja, jääkäri Atte Autio, kertoi olleensa positiivisen yllättynyt torille kerääntyneen väkijoukon suuruudesta. Veteraanipäivässä esiintymistä hän piti tärkeänä hetkenä varusmiespalvelustaan soittajana.
– Intissä on oppinut ajattelemaan, mitä veteraanit oikeasti merkitsevät. On myös havahtunut sille, kuinka vähän veteraaneja on enää elossa, ja kuinka merkityksellisiä nämä tapahtumat ovat.
Aurinkoinen päivä ja soppatarjoilu houkuttelivat Jokke Lintusen Raatitorille juhlan viettoon.
– Meidän juhla on sitten toukokuussa, Lintunen toteaa veteraanipäivästä, viitaten Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvaajien päivään, jota vietetään 29. toukokuuta.
Lintunen toimi YK:n kriisinhallintatehtävissä Kyproksella vuonna 1964. Varusmiespalveluksensa hän suoritti Parolan panssariprikaatissa, jonka nykyiset varusmiehet avustivat ja opastivat Hämeenlinnassa juhlapäivänä.
Toritapahtuman vetonaula oli Heidi Kyrön ja Varusmiessoittokunnan showbandin esitys päälavalla. Kuva: Eetu Kolehmainen
Lahja veteraanilta
Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanaja-salissa järjestettiin veteraanipäivän pääjuhla. Vuoden 2025 tapahtuman yhdistävä viesti oli rauhansanoma, jota paikalle saapunut sotaveteraani Venni Maunula pitää tärkeänä varsinkin nuorten ja heidän tulevaisuutensa kannalta.
– Olen kiitollinen rauhasta, ja että selvisin sodasta ehjänä. Mikään ei saa horjuttaa rauhaa, ja turvallisuudesta on pidettävä huolta. Nuorilla on oltava mahdollisuus kasvaa ja tavoitella unelmiaan.
Maunula kokee tuntevansa nuoret hyvin, sillä on osallistunut viime vuosina useisiin kutsuntatilaisuuksiin. Maunulan omista kutsunnoista on jo jonkin verran aikaa. Hän osallistui tilaisuuteen vuonna 1942, jolloin hän oli 17-vuotias.
Tasavallan presidentti Alexander Stubbin puheessa korostui rauhan teema. Kuva: Eetu Kolehmainen
Maunula piti veteraanin puheen pääjuhlassa. Puheessaan hän kuvasi veteraanien ponnistuksia rauhan lunastamiseksi ja muisteli vuosia mukana veteraanijärjestöjen toiminnassa. Lakkautetut veteraanijärjestöt luovuttivat tehtävänsä Tammenlehvän perinneliitolle 13. maaliskuuta 2025.
– Meihin Suomi katsoi, ja me kaikki Suomehen. Meitä on kuitenkin enää varsin vähän. Muistot ja perinteet on siirrettävä seuraaville sukupolville. Siirrymme yhdessä toimivaan Tammenlehvän aikakauteen.
Maunulan puhetta seurasi raikuvat aplodit, joita seurasi veteraanin iltahuuto baritoni Waltteri Torikan, nuorisokuoro Auroran ja Kaartin soittokunnan esittämänä.
Rauhasta on puhuttava
Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja rouva Suzanne Innes-Stubb saapuivat aluksi Hämeenlinnan Raatihuoneelle, josta he siirtyivät Verkatehtaalle juhlan viettoon. Tasavallan presidentti aloitti kuvailemalla sotasukupolven ponnistuksia ja sodan hirveää luonnetta.
– Sodassa kaikki häviävät, eivätkä sotavuodet erotelleet sotilaita siviileistä, kaikki menettivät jotain.
Presidentti painotti rauhan syvällistä ymmärtämistä.
– Te sotasukupolven edustajat tiedätte rauhan arvon. Rauhan hinta oli kallis. Rauha on kuitenkin aina tavoittelemisen arvoinen. Jos rauhasta ei puhuta, sitä ei koskaan saavuteta.
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola toimitti pääjuhlan yleisölle Puolustusvoimien tervehdyksen. Hän totesi maailman kehittyneen suuntaan, jossa valtioiden intressit menevät arvojen edelle.
– Tämänkaltaisessa tilanteessa kompassinamme ovat usein historia ja sen opetukset. Itsenäisyytemme aamunkoiton sukupolvi on aikanaan omalla työllään ja uhrauksillaan sodan ja rauhan aikana hakannut peruskallioomme perintönsä.
Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola painotti puheessaan veteraanisukupolven perinnön vaalimisen tärkeyttä. Kuva: Eetu Kolehmainen
Jaakkola kehui varusmiesten ja reserviläisten ryhmäkiinteyttä ja ammattitaitoa keskeisenä osana Suomen turvallisuuden varmistamiseksi. Samalla hän totesi yhteiskunnan olevan murroksen partaalla.
– Kuljemme kohti aikaa, jolloin nuoret polvet eivät enää pääse kohtaamaan sotiemme sukupolvia. Kerromme tuota historiaa eteenpäin muistaen miehiä ja naisia ennen meitä.
Juhlan järjestelyssä Hämeenlinnan kaupungin yhteistyökumppaneita olivat muiden joukossa Puolustusvoimat ja Tammenlehvän Hämeenlinnan seudun Perinneyhdistys. Kansallista veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987 liputuspäivänä.