"Me pidämme niistä" – Presidentti Zelenskyi Suomen hävittäjistä
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui Helsinkiin. Keskustelut tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa liittyivät Suomen antamaan tukeen, ja Ukrainan tulevaisuuteen.
Ukrainan tasavallan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui maanantaina yllätysvierailulle Suomeen. Zelenskyi tapasi Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön.
Suomi on kuudes valtio, jossa Zelenskyi on vieraillut Ukrainan sodan alettua. Tämä osoittaa omalta osaltaan Suomen merkittävää maailmanpoliittista asemaa, sillä se kuuluu nyt samaan joukkoon Yhdysvaltojen, Puolan, Ison-Britannian, Belgian sekä Ranskan kanssa.
Presidentit keskustelivat kahdenkeskisessä tapaamisessaan muun muassa Ukrainan puolustuksesta, Suomen antamasta tuesta maalle sekä globaalista geopoliittisesta tilanteesta.
Niinistö kertoi lehdistötilaisuudessa Suomen jatkavan Ukrainan tukemista, ja että 15. apupaketti on liikkeellä. Tärkeintä on kuitenki se, että maahan saataisiin kestävä rauha.
Zelenskyi kiitti omassa puheenvuorossaan Suomelta saatua apua. Siinä missä Suomi on auttanut Ukrainaa, lupasi hän myös Ukrainan auttavan Suomea, mikäli sitä uhkaisi sotilaallinen konflikti. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole mitenkään ajankohtaista, sillä sekä Venäjän että Ukrainan resurssit ovat täysin kiinni Ukrainassa.
Hornetit puhuttavat
Tapaamisen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa yksi keskeisimmistä puheenaiheista oli Suomen antama tuki Ukrainalle.
Odotetusti myös Suomen Hornet-hävittäjät nousivat pinnalle, sillä Ukraina on lähiaikoina korostanut tarvetta hävittäjille.
Niinistö kuitenkin totesi hävittäjien olevan vielä tällä hetkellä merkittävä osa Suomen puolustusta.
Niinistön mukaan Suomen on ensin saatava tilatut F-35-koneet ja vasta siinä vaiheessa voidaan niiden lahjoittamisesta alkaa puhumaan tosissaan. Hänen mukaansa tässä ajassa Hornetit kerkeävät vanheta vielä enemmän.
Zelenskyi vastasi Niinistölle "Ukrainan silti pitävän Horneteista", vihjaten niiden kovaan tarpeeseen kunnosta huolimatta.
Ukraina kohti Natoa
Lehdistötilaisuuden loppumetreillä presidentit ottivat kantaa myös Natoon. Suomen tuore jäsenyys jäi keskustelussa taka-alalle, ja näkökulma keskittyi lähinnä siihen, miten Ukraina saataisiin mukaan puolustusyhteisöön.
Zelenskyin mukaan hänen vierailunsa yksi tavoitteista on viedä Ukrainan jäsenyyttä eteenpäin, johon Niinistö näytti vihreää valoa.
Vuonna 2008 Naton Bukarestin huippukokouksessa alettiin jo käsittelemään ensimmäistä kertaa Ukrainan jäsenyyttä, mutta selvää säveltä siihen ei olla vieläkään löydetty.
Niinistö haluaisi Naton pyrkivän nimenomaan yhteiseen suuntaan kokonaisvaltaisesti, sillä Ukrainan lisäksi myös Ruotsi on vielä ulkona yhteisöstä.
Iltapäivän myöhemmässä ohjelmassa on Pohjoismaat-Ukraina-huippukokous, johon osallistuvat myös Pohjoismaiden pääministerit.
Kokouksen aihepiiri pysyy samankaltaisena kuin presidenttien kahdenkeskinen tapaaminen, mutta laajemmalla mittakaavalla, kun tilannetta katsotaan kaikkien Pohjoismaiden näkökulmasta.