Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nuutti Liukko

Maasotakoulun varusmiehet saattavat arkkua kohti hautapaikkaa. Maasotakoulu oli Tuomas Gerdtin kummijoukko-osasto.

"Me kiitämme, me kunnioitamme ja me muistamme."

Aurora Kuusisto

Viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudattiin Lepolan hautausmaalla Lappeenrannassa.

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on saatettu haudan lepoon Lappeenrannassa Lepolan hautausmaalla. Tilaisuudessa olivat mukana tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen

Tilaisuuden tunnelma oli rauhallinen ja kunnioittava. Hautausmaalle oli kerääntynyt paljon ihmisiä seuraamaan tilaisuutta, turvavälit huomioiden. Hautajaiset eivät olleet sotilaalliset, mutta niissä oli paljon sotilaallisia piirteitä, kuten lippuvartio ja kunnialaukaukset. 

Maasotakoulun varusmiehet laskivat Tuomas Gerdtin rauhallisesti hautaan Rakuunasoittokunnan soittaman musiikin saattelemana. Arkun laskeutuessa ammuttiin kolme kunnialaukausta. 

Rakuunasoittokunta soitti hautaushetkellä Porilaisten marssin, jonka aikana Maasotakoulun varusmiehet ampuivat kolme kunnialaukausta.

Tilaisuudessa kuultiin kenttäpiispa Pekka Särkiön siunaus sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe. Puheessaan tasavallan presidentti kuvaili Gerdtiä nöyräksi ja sovinnolliseksi ihmiseksi, joka välitti katsojalle vahvoja tuntemuksia velvollisuuden täyttämisestä, vapaudesta ja vastuusta. 

– Me kiitämme, me kunnioitamme ja me muistamme, Niinistö lausui.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti koskettavan puheen, jossa hän korosti Suomen tahtoa puolustaa arvojamme ja maatamme.

Virallisen osuuden jälkeen halukkaat saivat käydä vapaamuotoisesti muistamassa Tuomas Gerdtiä hänen haudallaan. 

Hautajaisten turvajärjestelyistä ja ihmisten ohjaamisesta huolehtivat sotilaat ja varusmiehet. Alikersantti Sinkkonen Karjalan prikaatista oli tilaisuudessa hautausmaan takaportilla pitämässä silmällä paikalle saapuvia ihmisiä.

– Tehtävänäni oli pitää huolta, ettei hautausmaalle tule eläimiä, eikä henkilöitä, jotka eivät osaa käyttäytyä, Sinkkonen kertoo.

Hautajaisiin osallistuminen oli Sinkkoselle hieno palveluskokemus. 

– Onhan tämä merkittävä juttu, että viimeinen Mannerheim-ristin ritari on menehtynyt. Tähän tilaisuuteen osallistumisesta jää hyvä muisto.