Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juhani Kandell / Puolustusvoimat

Kuvassa keskustelivat Heather Conley, Peter Hultqvist ja Linda Jakobson.

Heather Conley käsitteli puheessaan Yhdysvaltojen ja Euroopan välisiä suhteita

Max Jakobson -seminaarissa pohdittiin tulevaisuutta

Aaro Rönnberg

Ministeri Max Jakobsonin (1923-2013) syntymästä tuli kuluneeksi tänä syksynä sata vuotta ja ensimmäisestä Jakobsonin elämäntyötä kunnioittavasta seminaarista (Max Jakobson Lecture) tuli kymmenen vuotta täyteen. Yhdennentoista tilaisuuden järjesti Maanpuolustuskurssiyhdistys.

Tapahtuman avauspuheen piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jossa hän ylisti Jakobsonin elämäntyötä.

– Jakobson omasi kartan sekä kompassin, jonka neula osoitti aina länteen, sanoo Niinistö. 

Tärkeinä teemoina puheessa oli myös Suomen ja Ruotsin rooli Natossa sekä Euroopan turvallisuustilanne. Niinistön mukaan Suomen kannalta on tärkeää, että myös Ruotsi pääsisi Natoon mahdollisimman pian.

Avauspuhetta seuranneeseen paneelikeskusteluun osallistui Ruotsin entinen puolustusministeri, kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Peter Hultqvist ja The German Marshall Fund of the United States -tutkimuslaitoksen johtaja Heather Conley. Keskustelua johti tutkija, senior advisor Linda Jakobson.

Turvallisuus etusijalla

Paneelikeskustelun keskeisiä teemoja olivat Euroopan ja maailman turvallisuustilanne, Ukrainan aseapu sekä Nato. Heather Conley avasi keskustelun kommentoimalla maailman tämän hetken suurimpia turvallisuusuhkia. Conleyn mukaan näitä ovat ilmastonmuutos, maahanmuutto ja sota kahden valtion välillä. 

Ukrainan sota ja etenkin aseapu puhuttaa Euroopassa. 

– Euroopassa pitäisi lisätä asetuotantoa Ukrainan tarpeisiin, Hultqvist toteaa.

Naton laajentuminen on Conleyn mielestä hyvä asia, mutta Yhdysvalloissa molemminpuolista hyötyä ei välttämättä aina ymmärretä.

– Kumppanimaat nähdään voimavaran viejinä, vaikka ne juuri vahvistavat liittoa, Conley taustoittaa.

– Suomen Nato-jäsenyydellä on nyt niin sanotusti aivot, muttei vielä lihaksia. Yhdysvalloilla on voimakkaat lihakset, mutta yhteys aivoihin on alkanut häilyä, Conley kiteyttää.

Myös Yhdysvaltojen tulevat presidentinvaalit kiinnostavat Euroopan turvallisuuden kannalta. Conleyn mukaan Trumpin uusi valtaannousu saattaisi vähentää Ukrainan saamaa tukea, mikäli sota vielä jatkuu.