Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kristian Wallin

Varusmiehet saavat varuskunnista ohjeet turvalliseen matkustamiseen. Arkistokuva.

Matkustajarajoitukset vaikuttavat varusmiesten lomamatkoihin

Jenny Myllynen

Varusmiesten on hyvä varata lomamatkoihin normaalia enemmän aikaa ja huomioida liikenteessä voimassa oleva maskipakko.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa väliaikaisesti tie- ja raideliikenteen matkustajamääriä vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Rajoitukset perustuvat tartuntatautilain pykälään 58f. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueella matkustajamääriä rajoitetaan 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset päättyvät alueella nykyisen aikataulun mukaan 25. huhtikuuta 

Varsinais-Suomen alueella rajoitukset alkoivat 25. maaliskuuta ja ne päättyvät neljän viikon kuluttua 23. huhtikuuta

Liikennevälineiden suurin matkustajamäärä puolitetaan normaalitasosta turvallisen matkustamisen takaamiseksi silloin, kun liikennöidään näiden sairaanhoitopiirien rajojen yli tai sisäpuolella.  

Ohjeita junamatkustamiseen

Junamatkustajan on tehtävä paikkavaraus etukäteen, sillä rajoitukset vaikuttavat valtakunnallisesti VR:n lähi- ja kaukojunien liikenteeseen aikavälillä 27.3.–25.4.2021. 

Paikkavarauksen tekeminen junaliikenteeseen koskee myös varusmiehiä, jolloin heidän on tehtävä matkalleen paikkavaraus nettiselaimella osoitteesta m.vr.fi.

– Varusmiesten kannattaa tehdä etukäteen paikanvaraus kaukojuniin. Ohjeet löytyvät omasta joukko-osastosta. Paikanvarausmahdollisuutta ei kuitenkaan ole käytössä junien lähiliikenteessä ja kiskobusseissa eikä linja-autoissa. Tällaisissa tilanteissa varusmiesten tulisi olla kulkuneuvon lähtöpysäkillä hyvissä ajoin ennen aikataulun mukaista lähtöä ja varautua käyttämään seuraavaa vuoroa kulkuneuvon ollessa täynnä, Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen kertoo.

Varusmiehelle ohjeita varuskunnasta

Varusmiehille annetaan ajankohtainen ohjeistus varuskunnista ja heitä muistutetaan THL:n ja sairaanhoitopiirien voimassa olevista suosituksista ennen lomille lähtöä. Koronaohjeistuksia tarkastellaan varuskunnissa säännöllisesti ja niiden noudattamista valvotaan. 

Kaartin jääkärirykmentin tiedottaja Meri Leppänen kertoo, että joukko-osaston varusmiehille on jaettu ohjeet turvalliseen matkustamiseen. 

– Varusmiehille jaetaan kasvomaskit sekä meno- että paluumatkaa varten, Leppänen täydentää. 

Matkustaessa tulee noudattaa voimassa olevia ohjeistuksia ja toimia vastuullisesti. 

– Jos tuntee itsensä sairaaksi, julkista liikennettä ei saa käyttää, Leppänen jatkaa.