Matkalla kohti shakin suurmestaruutta
Daniel Ebeling on upseerikokelas ja varusmiespappi. Varusmiespalveluksensa ohessa hän on matkustanut Azerbaidžaniin asti päästäkseen lähemmäs shakin suurmestarin titteliä.
Kun Uudenmaan prikaatin upseerikokelas Daniel Ebeling matkusti palveluksensa aikana Azerbaidžaniin Bakuun Shakkiolympialaisiin, hän joutui jättämään kaikki puolustusvoimien varusteensa varusmieskorttia myöten Suomeen. Prikaatin komentajan täytyi myöntää hänelle vapautus muusta palveluksesta. Huippushakin ja varusmiespalveluksen yhdistäminen on harvinainen tilanne myös puolustusvoimille.
Ebeling ei ole vain kansainvälinen shakkimestari. Uudenmaan prikaatin porttien sisäpuolella hän on lisäksi upseerikokelas ja varusmiespappi. Harvinainen yhdistelmä ei Ebelingin mukaan ole osoittautunut ongelmaksi.
– Tiesin jo ennen palveluksen alkua haluavani reserviupseerikurssille. Varusmiespapin tehtävät tulivat kuvaan vasta sen jälkeen. Harkitsin pitkään perinteisempää palvelusta, mutta koin lopulta varusmiespapin työn sen verran arvokkaaksi, että päätin hakeutua tehtävään.
Varusmiespapiksi pääsemisen mahdollisti opiskelupaikka Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Ebeling aloittaa siellä opinnot pian joulukuussa koittavan kotiutumisen jälkeen.
Siviilimaailmassa Ebeling tunnetaan kuitenkin parhaiten shakkilahjoistaan. Nuori pelaaja on ehtinyt ansaita jo maailmalla arvostetun kansainvälisen mestarin arvonimen. Shakkititteleistä vain suurmestari on vaikeampi saavuttaa. Lisäksi Ebeling on muun muassa moninkertainen nuorten Suomen mestari, nuorten Pohjoismaiden mestari ja miesten maajoukkueen vakioedustaja.
Ebeling on tällä hetkellä Suomen toiseksi paras pelaaja sekä kansainvälisen että kansallisen vahvuuslukulistan mukaan. Hän ei itse juuri kiinnitä huomiota tähän.
– Ulkopuolelta tulee varmasti odotuksia, mutta en ota erityisiä paineita niistä. Pelaan parhaani mukaan ja katson, mihin se riittää.
Shakin pariin Ebeling päätyi aikanaan isänsä innoittamana. Mika Ebeling on vuoden 1987 shakin Suomen mestari.
– Perheen perustamisen jälkeen isällä ei riittänyt aikaa shakille, mutta hänellä oli silti käynnissä pitkäkestoisia kirjeshakkipelejä. Jo 1–2 vuoden ikäisenä seurasin isän kirjepelejä kotimme shakkilaudalta. Ratsu oli erityisesti sellainen nappula, josta innostuin, nuorempi Ebeling muistelee.
Ebelingin kehitys shakinpelaajana oli nuorena nopeaa. Viime vuosina shakissa osaamista mittaavan vahvuusluvun nousu on hidastunut. Ebeling ei kuitenkaan syytä puolustusvoimia tästä.
– Kehitys alkoi hidastua jo puolitoista vuotta ennen varusmiespalvelusta. Silloin oli lukion abi-kursseja, ja valmistumisen jälkeen vietin syksyn vapaaehtoistyössä Kamerunissa. Oikeastaan olen pystynyt harjoittelemaan palveluksessa enemmän kuin tuona aikana, Ebeling kertoo.
Harjoittelu on Ebelingin mukaan onnistunut omassa tuvassa. Siellä hän on tutkinut tulevien vastustajien pelityylejä ennen turnauksia. Tupakaverit ovat olleet kiinnostuneita Ebelingin harjoittelusta.
– Välillä tullaan kysymään, pelaanko itseäni vastaan, Ebeling havainnollistaa.
Myös Uudenmaan prikaati on suhtautunut positiivisesti lahjakkaaseen shakinpelaajaan. Kilpailumatkat ovat järjestyneet urheilu-upseerin avustuksella. Haminan Reserviupseerikoulun aikana shakki jäi tosin vähemmälle huomiolle. Keväällä Ebeling joutui jättämään reserviupseerikurssin takia väliin muun muassa miesten SM-kilpailut. Samasta syystä väliin jäi myös mahdollisuus voittaa kymmenes perättäinen nuorten Suomen mestaruus.
Syyskuussa Ebeling oli jo palannut Uudenmaan prikaatiin. Se mahdollisti osallistumisen Bakussa järjestettyihin Shakkiolympialaisiin. Maailman parhaat pelaajat kerääntyvät Shakkiolympialaisiin joka toinen vuosi kilpailemaan oman maansa joukkueessa.
Ebelingin tulos Shakkiolympialaisissa oli neljä voittoa ja kaksi tasapeliä yhdeksästä pelistä. Se on kaksi voittoa vähemmän kuin edellisissä olympialaisissa. Keskeisin selitys heikommalle menestykselle on kasvanut rooli Suomen joukkueessa. Ebeling pääsi pelaamaan aikaisempaa kovempia vastustajia vastaan.
– Lisäksi taustalla oli rutiinin puute. Kun lähiajoilta on vähän pelejä alla, näkyy se yleensä tuloksessa, Ebeling sanoo.
Olympialaisten aikaan Suomen Shakkiliitto julkaisi Facebookissa Ebelingistä esittelyn, jonka mukaan on selvää, että "nuori lahjakkuus voi saavuttaa vielä mitä tahansa".
– Se on vähän semmoista tyypillistä liioittelua. Ei minusta mitään maailmanmestaria tule. Suurmestarin tittelin ja Suomen ykköstilan pitäisi olla saavutettavissa. Myös miesten Suomen mestaruus on yksi tulevaisuuden tavoite, Ebeling listaa.