Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa panssarivaunu lumisessa maastossa.

Nordic Response 24 -harjoituksessa käytettiin paljon raskasta kalustoa.

Massiivinen Nordic Response 24 -harjoitus aiheutti vain minimaalisesti vahinkoja

Onni Aarnos

Suurin osa vahingoista korjattiin saman tien, harjoituksen vaurioupseeri, kapteeni Toni Sulasalmi kertoo.

Naton suuresta Nordic Response 24 -harjoituksesta aiheutui harjoituksen kokoluokkaan nähden vain vähäisiä vahinkoja, Puolustusvoimat kertoo.

Iso osa harjoituksen aikana kirjatuista vaurioilmoituksista liittyi raskaan kaluston aiheuttamiin polanteiden rikkoutumisiin, joiden seurauksena tiet muuttuivat jopa ajokelvottomiksi. Raskaan kaluston mukana teille kulkeutui myös lumimassoja, joiden raivaamiseen hyödynnettiin paitsi harjoitusjoukkojen traktori- ja pyöräkonekalustoa myös lapioita ja lihasvoimaa.

– Kun joukko huomaa aiheuttaneensa vaurion, pyritään se välittömästi itse korjaamaan, kertoo Nordic Response 24 -harjoituksessa vaurioupseerina toiminut kapteeni Toni Sulasalmi.

– Alueella partioidessani näin useita tilanteita, joissa joukko tuli panssarivaunulla maastosta tielle, minkä jälkeen lapiomiehet raivasivat tien lumesta ja tekivät sen turvalliseksi ajaa, Sulasalmi jatkaa.

Harjoitusjoukkojen lisäksi teiden kunnossapidosta vastasivat paikalliset urakoitsijat

Kaikkiaan harjoituksessa kirjattiin 33 ilmoitusta tapahtuneista vahingoista ja vaurioista. Sulasalmen mukaan luku on pieni, kun otetaan huomioon harjoituksen koko ja siinä käytetty raskas kalusto. 

Teiden tukkiutumisen lisäksi harjoituksen aikana raportoitiin yksittäisiä pieniä vahinkoja, kuten lumivalliin törmäämistä, sähköpylvään kaatumisia, porttiin törmäämisiä ja postilaatikoiden rikkoutumisia. 

Sulasalmi arvioi Puolustusvoimien vakaan panostuksen palvelusturvallisuuteen olevan yksi tärkeä tekijä ilmoitusten vähäiselle määrälle.

– Varmasti jokaisen harjoitusjoukkoon kuuluvan oma panos ja se, että palvelusturvallisuus on kaikessa toiminnassa keskiössä on edesauttanut vaurioiden, vahinkojen ja tapaturmien pysymistä käsissä.

Nordic Response 24 -harjoitukseen osallistui noin 20 000 sotilasta 13 eri maasta. Pelkästään Suomesta mukana oli 700 ajoneuvoa. Suomi osallistui ensimmäistä kertaa Naton jäsenenä yhteisen puolustuksen harjoitteluun laajassa joukkojen yhteisharjoituksessa.