Mahtuuko vastuullinen sijoittaminen ja puolustusteollisuus samaan lauseeseen?

Miksi vapaan maailman puolustamiseen sijoittaminen olisi vastuutonta aikana, jolloin globaalia länttä haastetaan kovemmin kuin menneinä vuosikymmeninä?

Yhä useampi nuori harrastaa sijoittamista. Samalla keskustelu rahasta ja sijoittamisesta on muuttunut aiempaa avoimemmaksi. Luonnollisesti muutos heijastuu myös varusmiespalvelukseen. Tuntuu, että jopa yllättävän moni varusmies sijoittaa rahojaan ja usein huomaa keskustelunkin kääntyneen aiheen tiimoille.

Kansankapitalismin lisääntyminen on hienoa – etenkin Suomen kansantalouden surkeassa tilanteessa. Asenteiden muutoksen ja maailmanpolitiikan myllerryksen keskellä vastuullisen sijoittamisen käsite on kuitenkin tuntunut pysyvän jokseenkin samana.

Vastuullinen sijoittaminen on etenkin viime vuosina noussut laajemmaksi trendiksi. Tupakkateollisuus, puolustusteollisuus ja uhkapelaaminen ovat kolme esimerkkiä usein hyljeksityistä aloista.

ESG-mittareilla arvioidaan yritysten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen sekä hallintotapaan liittyviä asioita – siis vastuullisuutta. Vastuullisen sijoittamisen näkökulmasta puolustustarvikkeita valmistavat yritykset ovat olleet pitkään monien rahastojen ja sijoitusyhtiöiden mustalla listalla.

Helmikuussa 2022 käynnistynyt täysimittainen sota Ukrainassa on toki muuttanut jossain määrin asenteita puolustusteollisuuden osalta. Etenkin institutionaalisten sijoittajien kohdalla muutoksen rattaat ovat kuitenkin lähteneet liikkeelle hyvin hitaasti. Jäykkyydellä on isommassa kuvassa toki hyvätkin puolensa.

Ukraina käy sotaa koko Euroopan puolesta ja Kiina on haalinut itselleen valtaa Afrikassa. Läntistä maailmaa haastetaan maailmalla enemmän kuin vuosikymmeniin. Samalla Yhdysvallat vaikuttaa osin vetäytyvän Euroopasta. Maanosan turvallisuutta ei välttämättä taata tulevaisuudessa samalla tavalla amerikkalaisen veronmaksajan turvin kuin ennen.

Länsimaissa arvostetaan demokratiaa ja yksilönvapautta – länsimaisia arvoja. Kun vapaata maailmaa haastetaan maailmalla kovempaa kuin ennen, sen puolustamiseen sijoittaminen nähdään kuitenkin usein yhä edelleen vastuuttomana.

Vastuullisuuteen liittyvät kriteerit on pääosin luotu erilaisessa maailmantilanteessa. Optimismin keskellä ennen Ukrainan sotaa – sotaa Euroopassa. Vuonna 2025 länsimaiseen puolustusteollisuuteen sijoittaminen voi kuitenkin näyttäytyä nimenomaan vastuullisena sijoittamisena, kun sillä puolustetaan vapaata maailmaa ja meille tärkeitä arvoja. 

Asia ei toki ole yksiselitteinen. Vastuullisuuteen liittyy joka tapauksessa kysymysmerkkejä: myydäänkö aseita vastuuttomille tahoille ja käytetäänkö niitä nimenomaan puolustautumiseen?

Vahva puolustus ehkäisee sotaa ja kuolemaa. Vastuullisesti toimivaan länsimaiseen puolustusteollisuuden yhtiöön sijoittaminen näyttäytyy loistavana esimerkkinä vastuullisesta sijoittamisesta. Sen rinnastaminen tupakkateollisuuteen tai uhkapelaamiseen on hämmentävää. Asenteiden soisi liikkuvan tähän suuntaan laajemminkin.

Yleinen konsensus on, että varusmiespalveluksen suorittaminen on arvostettavaa ja tärkeää maanpuolustustoimintaa. Sen lisäksi oleellista on myös maanpuolustuksen rahoitus.