Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar von Essen

Alikersantti Tobias Linko ilmassa hypättyään.

Alikersantti Tobias Linko kotiutuu ja lähtee kesäksi reissaamaan.

"Mahtavaa päästä vähän naljailemaan" – Kotiutuminen viikkoa ennen puolen vuoden miehistöä ilahdutti vuoden palvelleita

Onni Aarnos

Alikersantti Tobias Linko lusikoi haikeana ja onnellisena viimeisen kerran hernekeittoa Uudenmaan prikaatissa.

– Haikeat fiilikset tuli kohdattua jo aiemmin, nyt voi olla iloisin mielin, kertoo alikersantti Tobias Linko syötyään viimeisen hernekeittonsa Uudenmaan prikaatin muonituskeskuksessa. 

Linko on enää loppusiivouksen päässä kotiutumisesta, kun saapumiserän 2/23 viimeisetkin varusmiehet siirtyvät reserviin. Kotiutuvien joukossa ovat varusmiesjohtajat sekä 347 päivää palvellut miehistö. 

– Hyvältä tuntuu, vaikkei ihan niin ihmeelliseltä kuin sitä joskus ajatteli, Linko kertaa.

Puolen vuoden miehistöllä vielä viikon verran aamuja 

165 päivää palvelevat saapumiserän 1/24 varusmiehet kotiutuvat tänä vuonna poikkeuksellisesti vasta viikkoa johtajiaan myöhemmin.

Syynä on se, että vuoden ensimmäinen maanantai, jolloin vuoden ensimmäinen saapumiserä tavallisesti aloittaa palveluksensa, oli tänä vuonna pyhäpäivä. Palvelus alkoi siis viikkoa tavallista myöhemmin eli 165 päivää tulee täyteen vasta ensi viikolla.

Reserviin pääseminen viikkoa ennen puolen vuoden miehistöä on aiheuttanut vuoden palvelleiden keskuudessa kevyttä vahingoniloa.

– Onhan se mahtavaa päästä vähän naljailemaan, alikersantti Thomas Levonius letkauttaa.

Alikersantti Yufei Meng on diplomaattisemmalla linjalla.

– Ei siitä ihan hirveästi viitsi muistuttaa, kun yksi viikko ei kuitenkaan ole kovin pitkä aika, Meng toteaa.

Kesä reservissä miellyttää

Kotiutuminen sopivasti kesäksi saa hymyn yhden jos toisenkin reserviin siirtyvän huulille. Rannikkojääkärin koulutuksen saanut Linko aikoo viettää kesänsä matkaillen. Edessä on muun muassa purjehtimista ja matka jalkapallon EM-kisoihin Saksaan.

Alikersantit Thomas Levonius, Aaron Holmberg ja Saku Leskinen pitävät kesää parhaana hetkenä kotiutua. KUVA: Oskar von Essen

Myös alikersantit Saku Leskinen ja Aaron Holmberg aikovat lähteä reissaamaan. Edessä siintävä kesä ilahduttaa molempia, sillä opiskelut jatkuvat taas syksyllä. Leskinen huomauttaa myös, että palvelus kesästä kesään mahdollistaa erinomaisesti yhden lukuvuoden mittaisen välivuoden.

Thomas Levoniuksen kesä sujuu enimmäkseen töiden parissa, mutta kotiutuksen ajankohdan sopivuudesta hän on yhtä mieltä muiden kanssa.

– Kesä on ylivoimaisesti paras aika kotiutua, Levonius laukoo leveä hymy huulillaan.

Saapumiserän 2/23 varusmiehillä palvelus on siis takana ja elämä edessä. Saku Leskinen tietää kuitenkin, miten elämä jatkuu reservissä.

– Ensi viikolla nukutaan pitkään, Leskinen lohkaisee.