Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Daniel Averine

Upseerioppilaat kokeilivat kykyjään johtajaharjoituksessa aiemmin tänä vuonna.

Maavoimien reserviupseerikurssin 257, Siriuksen, aamut ovat takana

Sauli Rautiainen

Maavoimien reserviupseerikurssin 257, Siriuksen, aamut ovat takana ja tuoreet upseerikokelaat ovat siirtyneet ansaituille lomilleen. Levon jälkeen he siirtyvät takaisin perusyksiköihinsä aloittamaan johtajakauden.

Kurssin päättäjäisiä vietettiin Haminassa koronaturvallisuus huomioiden ja ilman yleisöä 11.–12. helmikuuta. Lähes sata päivää kestäneen kurssin henki on ollut ainutlaatuinen Reserviupseerikoulun oppilaskunnan puheenjohtajan, upseerikokelas Joonas Immosen mukaan.

– Huikeat tunnelmat, olen todella ylpeä siitä mitä olemme saaneet aikaan. Olen ylpeä jokaisesta upseerioppilaasta, olemme läpi vaikean ja pimeän talven taistelleet tiemme upseerikokelaiksi.

Kurssilla 257 johtamistaitoja testattiin kovan fyysisen ja henkisen paineen alla. Etenkin jälkimmäinen korostui koronavirustilanteesta johtuen, kun kurssilaiset joutuivat sopeutumaan uuteen tilanteeseen.

– Jatkuva pieni epävarmuus tulevasta oli kurssin aikana läsnä. Tiesimme, että varuskunnan ulkopuolella myllää vaarallinen virus ja maailma on monin tavoin sekaisin. Mietimme paljon kuinka kauan saamme olla yhdessä ja jännitimme minkälaisia rajoituksia on mahdollisesti tulossa, Immonen avaa.

Varotoimenpiteenä varusmiehet jaettiin kurssin ajaksi viiteen eri osastoon ja koulutus toteutettiin 3+1 kiinnioloilla. Luopuakin täytyi, kun perinteinen RUK:n kurssijuhla peruuntui. Vaikeudet kuitenkin hioivat taistelijoiden välille erityisen hengen.

– Kurssijuhlan peruuntuminen harmitti jokaista upseerioppilasta, mutta ehkä ne yhteiset suurimmat onnistumiset tulivatkin siitä, kun huolimatta vaikeista olosuhteista selvisimme kunnialla ja onnistuneesti loppuun saakka. 

Perinteisen kurssijuhlan sijaan Reserviupseerikoulun oppilaskunta järjesti juhlaviikonlopun. Sen aikana RUK:n päärakennus verhottiin parhaimpaansa ja sotilaat nauttivat eri ohjelmanumeroista, kuten urheilukisoista, esityksistä sekä yhdessäolosta.

– Ikimuistettavia olivat myös Kirkkojärven marssin ja johtamisharjoituksen kaltaiset kokemukset ja niiden jälkeinen tunnelma upseerioppilaiden kesken.

Immosen mukaan perusyksiköt saavat nyt esimerkillisiä, rehtejä ja luotettavia upseerikokelaita. Hän itse palaa Säkylään aloittamaan johtajakautensa.

– Kurssikavereiden kanssa pidetään varmasti jatkossakin yhteyttä. RUK:ssa on sellainen taika, että täältä tarttuu ihmisiä mukaan jopa koko loppuelämäksi, Immonen summaa.

– Kurssi ei unohdu koskaan, 257 Sirius tulee olemaan sellainen tekijä, joka yhdistää kaikkia, jotka ovat täällä palvelleet.

Maavoimien reserviupseerikurssi 257 alkoi Haminassa 7. marraskuuta 2020. Kurssilla on koulutettu reilut 600 upseerioppilasta reserviupseeriksi eri puolustushaarojen sekä Rajavartiolaitoksen tarpeisiin.