Maavoimien liikkuvuushanke vakuutti latvialaiset
Maavoimien pyöräpanssariajoneuvohanke etenee hankintoihin mahdollisesti jo tämän vuoden aikana. Suomen ja Latvian lisäksi hanke on herättänyt mielenkiintoa muuallakin. Toukokuun demokiertue onnistui tavoitteissaan.
Suomi, Latvia ja Patria Land Oy sopivat yhteisen panssaroidun ajoneuvojärjestelmän tuotekehityksestä viime vuoden lopulla. Hankkeessa kehitetään Patrian 6x6-alustan pohjalle yhteisten vaatimusten mukainen pyöräpanssariajoneuvojärjestelmä sekä siihen perustuvat komentopaikka-ajoneuvo ja miehistönkuljetuspanssariajoneuvo.
Maavoimien liikkuvuushanke on tärkeä koko Maavoimien suorituskyvyn kannalta. Hankkeen tarkoitus on turvata Maavoimien operatiivisen pyöräliikkuvuuden suorituskykyä aina jopa 2050-luvulle saakka, johon ajoneuvojen tavoiteltava elinkaari yltää. Hanke mahdollistaa uuden kaluston keskittämisen suorituskykyisimpien operatiivisten joukkojen käyttöön, jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi valottaa.
Pyöräpanssariajoneuvon kehittäminen on tuotekehitysvaiheessa. Jos kaikki menee hyvin, päästään ensimmäisten ajoneuvojen tilaamiseen jo tämän vuoden aikana.
6x6 ei pettänyt Latviassa
Latviassa järjestettiin toukokuussa demokiertue osana hanketta, ja vastaanotto oli hyvä. Osaa kiertueeseen ottivat muun muassa Latvian puolustusministeri, Latvian puolustusvoimien komentaja sekä useat Suomen edustajat.
– Kiertue ja itse tuote herättivät paljon mielenkiintoa Latviassa, yli sata latvialaista kävi koeajamassa ajoneuvoa. Loppukäyttäjä testasi ajoneuvoa vaikeissa olosuhteissa, ja palaute oli sen mukaista, että ajoneuvo toimi paremmin kuin odotettiinkaan, Patrian Land-liiketoiminnan johtaja Jussi Järvinen kehuu.
– Oli tärkeää informoida Latviaa siitä, minkälaista uutta suorituskykyä maiden välinen tutkimus- ja tuotekehitysvaiheessa oleva CAVS -hanke (Common Armoured Vehicle Systen) on nyt tuottamassa. Toteutuessaan tämä tulee olemaan meille informoidun mukaisesti mittakaavaltaan Latvian suurimmista puolustusvälinemateriaalihankinnoista. Paikalliset sotilaat pääsivät tutustumaan ja perehtymään ajoneuvoon. Latvian tarve tulee olemaan jopa noin 300 ajoneuvoa, Peltoniemi avaa.
Ajoneuvoja testattiin Latviassa vaikeissakin olosuhteissa. Kuva: Latvian puolustusvoimat.
Lisää maita mukaan?
Yhteinen ajoneuvokehityshanke on herättänyt myös muissa maissa kiinnostusta.
– Hanke on herättänyt myös laajempaa mielenkiintoa. Yhteishanke tuottaa merkittävää lisäarvoa, ei siis ihme, että myös muut maat ovat kiinnostuneet hankkeesta, Peltoniemi sanoo.
Kansainvälisyys tuokin mukanaan useita etuja: kun suorituskykytarve ja aikataulu ovat sopineet yhteen ja välit ovat olleet toimijoiden kesken luottamukselliset, on lupa odottaa hyviä tuloksia. Yhteinen hanke vaatii panostuksia kaikilta, jotka ovat mukana, mutta se myös antaa enemmän.
– Leveämmät hartiat ja isompi volyymi tuovat mukanaan elinkaarikustannuksiin säästöjä. Lisäksi pitää muistaa huoltovarmuusnäkökulma ja yhteensopivuus, Peltoniemi tiivistää.
Ajoneuvojen tavoiteltava elinkaari yltää aina jopa 2050-luvulle saakka. Kuva: Latvian puolustusvoimat.
Patriakin tyytyväinen
Patrian Järvisen mukaan kansainvälinen yhteistyö on yhtiölle sinänsä tuttua. Myös Patria on tyytyväinen yhteistyöhön Puolustusvoimien ja Latvian kanssa.
– Yhteistyö Puolustusvoimien kanssa toimii todella hyvin. Yhteistyö on pitkäaikaista ja ihmiset tuntevat toisensa puolin ja toisin, Järvinen kiittelee.
– Uskomme vahvasti, että muita maita tulee edelleen mukaan ja sitä kautta saamme yhä enemmän yhteisiä hyötyjä tästä. Se on selkeästi sellaista uutta verrattuna edellisiin kansainvälisiin projekteihin.