Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juho Lehtonen

Kuvassa kenraaliluutnantteja.

Kenraaliluutnantti Pasi Välimäki vastaanotti Maavoimien komentajuuden kenraaliluutnantti Petri Hulkolta.

Maavoimien komentaja vaihtui Mikkelissä – uusi komentaja: hävittäjähankinnat parantavat myös Maavoimien suorituskykyä

Jere Tuononen

Kenraaliluutnantit Petri Hulkko ja Pasi Välimäki vaihtoivat lippuja, kun Maavoimien komentaja vaihtui. Tuleva komentaja haluaa jatkaa Maavoimien kehittämistä ja varautua Euroopan turvallisuustilanteen muutokseen.

Maavoimien komentajan juhlallinen vaihtotilaisuus pidettiin Mikkelin varuskunnassa Karkialammella 30. joulukuuta. Tilaisuudessa Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko luovutti komentajan paikan kenraaliluutnantti Pasi Välimäelle.
 
Välimäki on aiemmin toiminut Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä. 
 
– Saan ottaa vastaan Maavoimat, jotka ovat kehittyneet sekä valmiuden että suorituskyvyn osalta merkittävästi. Maavoimien kykyä vastata nopeasti kehittyviin sotilaallisiin uhkiin ja normaaliolojen poikkeustilanteisiin on parannettu merkittävästi, Välimäki kertoi puheessaan Mikkelin varuskunnan paraatikentällä.
 
Paraatijoukkoja oli paikalla kaikista Maavoimien kahdeksasta joukko-osastosta. Komentajanvaihdos tapahtui juhlallisen sotilaallisesti Rakuunasoittokunnan musiikin tahtiin. Suomen lippu saapui ja joukot tarkastettiin paraatikentällä.
 
Myös puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen oli tarkastamassa joukkoja yhdessä Välimäen, Hulkon ja maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Kim Mattssonin kanssa.


Maavoimat seuraa Euroopan turvallisuustilannetta

Välimäki ei vielä linjaa tärkeimpiä painopisteitä, joihin hän haluaa tulevan komentajakautensa aikana keskittyä, mutta hän mainitsee muutamia tärkeitä asioita ensi vuodelta. Ensi vuonna keskiössä ovat hänen mukaansa kriisinhallinta, parlamentaarisen asevelvollisuuskomitean mietintöjen huomioiminen ja puolustusselonteon toimeenpano. 
 
– Ei Maavoimat vielä valmis ole. Tekemistä ja parannettavaa löytyy matkan varrelta, Välimäki sanoi.
 
Välimäki peräänkuulutti, että Maavoimat seuraa tarkasti Keski-Euroopan turvallisuustilanteen kehittymistä. Suoraa sotilaallista uhkaa Suomeen ei kuitenkaan kohdistu.
 
– Meidän on varauduttava kohtaamaan mahdolliset heijastevaikutukset, mitä ikinä ne sitten ovatkaan, Välimäki sanoi.
 
Välimäki muistutti, että vaikka päätös hävittäjien hankkimisesta osuikin komentajanvaihdoksen aikoihin, niin uusien hävittäjien suorituskyky tulee vasta vuosikymmenen loppupuolella.
 
Välimäki jatkoi toteamalla, että hankinnoissa otettiin myös Maavoimien intressit huomioon. Uudet hävittäjät parantavat kokonaiskuvassa merkittävästi myös Maavoimien suorituskykyä. 
 
Torstaina kerrottiin myös Ilmavoimien komentajan vaihtumisesta ensi kesänä. Kenraalimajuri Pasi Jokinen siirtyy reserviin ja tasavallan presidentti on määrännyt uudeksi ilmavoimien komentajaksi prikaatikenraali Juha-Pekka Keräsen 1. kesäkuuta 2022 alkaen. Keränen toimii nyt ilmavoimien esikuntapäällikkönä.