Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa tekstissä mainittu panssariajoneuvo.

CV9030-rynnäkköpanssarivaunut on hankittu Ruotsista vuosina 2002–2007.

Maavoimien CV9030-vaunujen päivitys turvaa suorituskyvyn

Janina Forss

Puolustusministeri Antti Kaikkonen valtuutti 22. kesäkuuta Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Maavoimien CV9030-rynnäkköpanssarivaunukalustolle elinjaksopäivityksen.

Päivitystyö valmistuu vuoden 2026 aikana. Rynnäkköpanssarivaunujen elinjaksopäivityksellä saavutetaan monenlaisia etuja, joista suorituskyvyn ja elinjakson turvaaminen ovat vain muutamia. Puolustusvoimien strateginen kumppani Millog Oy turvaa puolestaan kotimaista huoltovarmuutta.

Kyseessä on järjestelmän elinjaksoa turvaava hanke (JET), ja hankinnalla turvataan vaunujen käytettävyyttä sekä elinjakso 2030-luvulle asti. Päivitystyöllä parannetaan myös kaluston yleistä ylläpidettävyyttä, kehitetään palvelusturvallisuutta ja päivitetään järjestelmän tekniikkaa sekä ohjelmistoja.

– Synergiaetuja saavutetaan, kun tämä työ kytketään muuhun kunnossapitotoimintaan, kehitysjohtaja Pekka Saarinen Millog Oy:lta sanoo.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo optioineen on noin 33 miljoonaa euroa. Rahoitus tapahtuu tähän tarkoitukseen suunnitelluilla ja budjetoiduilla Puolustusvoimien materiaalihankintoihin tarkoitetuilla varoilla.

Puolustusvoimat, Millog ja BAE Systems Hägglunds tekevät yhteistyötä

Puolustusvoimat on valmistellut päivitystyön hankintaa yhdessä vaunut valmistaneen BAE Systems Hägglunds Ab:n kanssa, joka käyttää päivitystyössä kotimaista alihankkijaa. Tavoitteena alihankintayhteistyössä on osaamisen luominen Puolustusvoimien strategiselle kumppanille Millog Oy:lle huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Millogille tulevan työn osuuden on arvioitu olevan noin 23 henkilötyövuotta. Päivitystyön suunnittelu- ja kehitystyö sekä prototyypit on suunniteltu tehtävän Ruotsissa ja esisarja ja sarjatyö puolestaan Suomessa.