Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Varusmiehiä valmistavassa harjoituksessa Säkylässä.

Ennen Viroon lähtöä Säkylässä järjestettiin valmistava harjoitus.

Maavoimat mukana Viron puolustusvoimien Hedgehog 22 -harjoituksessa

Aleksi Hämäläinen

Harjoitukseen osallistuminen sisältyy Puolustusvoimien kansainvälisen toiminnan vuosisuunnitelmaan ja se on suunnitelman mukaista Maavoimien harjoitustoimintaa. Maavoimat on mukana harjoituksessa 18.-28.5.2022.

Maavoimat osallistuu Viron puolustusvoimien Hedgehog 22 -pääsotaharjoitukseen, joka järjestetään Etelä-Virossa 16.5.-3.6.2022. Harjoitukseen osallistuu yhteensä 15 000 henkilöä 11 eri maasta, kuten Yhdysvalloista, Tanskasta, Ranskasta, Latviasta, Iso-Britanniasta ja Ruotsista. 

Suomesta harjoitukseen osallistuu Porin prikaatin perustama jääkärikomppania ja taistelupioneerijoukkue, jotka koostuvat Suomen kansainvälisen valmiusjoukon (SKVJ) koulutuksen saaneista reserviläisistä. Lisäksi mukana on Porin prikaatin henkilökunnasta ja varusmiehistä koostuva kansallinen tukiosa. Harjoitusjoukkoon kuuluu myös kouluttaja- ja esikuntatehtäviin osallistuvaa henkilökuntaa Kainuun prikaatista sekä Karjalan prikaatista. Suomalaisosaston vahvuus on yhteensä 240 henkilöä.

Vuorovaikutusta ja monikansallista toimintaa

Suomen harjoitusjoukon kansallisena vanhimpana toimivan, everstiluutnantti Risto Kohosen mukaan harjoituksen päämääränä on kehittää kansallista suorituskykyä ja toimintaa sekä joukkueena että yksilötasolla monikansallisessa toimintaympäristössä.

– Tämä on erittäin tärkeä osa yhteistoimintakyvyn kehittämistä meidän kumppaneiden kanssa, Kohonen avaa.

Kohosen mukaan harjoitus tulee kehittämään laaja-alaisesti omien joukkojen suorituskykyä, sillä harjoituksessa tulee olemaan erittäin paljon vuorovaikutusta ja toimintaa eri maiden kanssa.

Hän odottaa mielenkiintoista ja dynaamista harjoitusta, sillä suomalaisosasto on harjoituksessa osana Viron Scouts -pataljoonaa, joka on hänen mukaansa erittäin ammattitaitoinen ja kokenut joukkoyksikkö, joka koostuu ammattisotilaista.

– Heidän kanssaan toimimisen suhteen on tietysti odotukset, että saadaan erittäin hyvää harjoittelua ja molemminpuolista hyötyä tästä, Kohonen täsmentää. 

Suorituskyvyn mittari

Kohonen mainitsee, että harjoitus on Puolustusvoimille eräänlainen mittari, jonka avulla voidaan mitata omaa suorityskykyä ja verrata sitä muihin maihin. Kumppaneiden kanssa vaihdetaan myös ideoita ja kokemuksia, jotta omaa toimintaa voidaan kehittää. 

– Tämä tietysti luo pohjaa mahdolliselle kansainväliselle avun antamiselle tai sen vastaanottamiselle, Kohonen kiteyttää. 

Edellisen kerran Suomi oli mukana kyseisessä harjoituksessa vuonna 2018. Tämän vuoden harjoitusta ei kuitenkaan tulla vertaamaan koulutuksellisesti neljän vuoden takaiseen harjoitukseen vaan keskitytään siihen millä tasolla joukot ovat nykyään ja sitä kautta saadaan vertailupohjaa aiempiin vuosiin ja muihin harjoituksiin.