Maastokuosi M05 vapautui myyntiin
Mallisuojan päättymisen myötä M05-kuosilla tehtyjä vaatteita voi nyt vapaasti myydä ja ostaa. Puolustusvoimien virallisen puvun tunnistaa tornilogosta.
Vuonna 2007 käyttöön otetun maastopuvun M05 mallisuoja päättyi 26. syyskuuta 2016. Päätös mallisuojasta luopumisesta tehtiin Pääesikunnassa vuonna 2014. Mallisuojan voimassaolon aikana maastopukua M05 ei ole saanut myydä.
Huoltopalveluiden toimialapäällikkö, majuri Juha Karjalainen kertoo, että yhtenä merkittävimpänä syynä mallisuojasta luopumiseen oli sen valvonnan hankaluus.
– Joka puolella maailmaa valmistetaan erilaisia maastokuosisia pukuja, Suomenkin maastopuvun näköisiä.
Maastopuvun M05 mallisuojan vapautumisen myötä maastopukua voi ostaa eri myyjien kautta. Reserviläiset voivat käyttää omia pukujaan niihin kuuluvin puolustusvoimien virallisin merkein ja tunnuksin puolustusvoimien harjoituksissa sekä muissa puolustusvoimien määräysten mukaisissa tilaisuuksissa, joissa maastopuvun käyttö on mahdollista.
Käytettävien pukujen on oltava kuosiltaan ja malliltaan täsmälleen samanlaisia kuin puolustusvoimien käytössä olevien M05-pukujen. Omien pukujen käyttö harjoituksissa on kuitenkin vapaaehtoista. Näin ollen puolustusvoimat ei ole korvausvelvollinen, mikäli reserviläisen oma puku vaurioituu harjoituksissa.
Sotilaspuku muodostetaan yhdistelemällä sotilaspukineita, merkkejä ja tunnuksia, joita ovat esimerkiksi arvomerkit ja joukko-osastotunnukset. Sotilaspuvuissa, maastopuku mukaan lukien, saa kantaa vain siihen vahvistettuja merkkejä ja tunnuksia.
Palveluksessa olevan reserviläisen velvollisuudesta käyttää sotilaspukua säädetään asevelvollisuuslaissa. Karjalainen muistuttaa, että maastopuku on ilman arvomerkkejä, joukko-osastotunnuksia ja muita virallisia tunnuksia kuin tavallinen vaate, jonka näköisiä suojavaatetuksia on voinut ostaa eräkaupoista ennenkin.
Puolustusvoimista annetussa laissa määrätään, että kukaan muu kuin palvelusta suorittava asevelvollinen tai sotilasvirkaan koulutettava ei saa käyttää puolustusvoimien sotilaspukua erehdyttävästi muistuttavaa asua tai asuun kuuluvaa pukinetta sillä tavoin, että häntä voidaan luulla ammattisotilaaksi, ellei puolustusvoimat ole erityisestä syystä antanut siihen lupaa. Karjalainen täsmentää, että maastopuvussa ei saa käyttää sellaisia merkkejä tai tunnuksia, jotka voisivat aiheuttaa sekaantumisen vaaraa.
Sodanajan joukkoja perustettaessa reserviläiset eivät saa käyttää omia maastopukujaan.
– Puolustusvoimat jakaa tällöin reserviläisille maastopuvut, joiden asianmukaisesta huollosta puolustusvoimat on huolehtinut ja joiden ominaisuudet on taattu. Tällaisia ominaisuuksia ovat muun muassa pukujen häiveominaisuudet sekä infrapunasuojaus, Karjalainen kertoo.
Puolustusvoimien käytössä olevan ja virallisen puvun tunnistaa tornilogosta, jota kaupallisessa puvussa ei saa olla.
– Omien pukujen huollon ollessa käyttäjien omalla vastuulla ei voida tietää, miten niitä on hoidettu ja onko niiltä vaadittavat ominaisuudet kunnossa. Jos käytetään ominaisuuksiltaan sellaisia pukuja, jotka saattavat paljastaa sotilaan, siitä aiheutuu myös operatiivinen turvallisuusriski sodanajan joukoille, Karjalainen täsmentää.
Puolustusvoimien sotatalouspäällikön, kenraaliluutnantti Kyösti Halosen mukaan on puolustusvoimien etu, että reserviläisillä on omia maastopukuja, joita he voivat käyttää sotaharjoituksissa. Halonen kuitenkin huomauttaa, että M05-nimellä on erityinen merkitys puolustusvoimille. M05-nimen käyttöä olisi tarpeellista rajoittaa koskemaan ainoastaan sitä tuotetta, jota puolustusvoimat itse käyttää.
– Vaikka mallisuoja raukeaa, niin puolustusvoimat ei ole luovuttanut maastopukuun liittyviä teknisiä yksityiskohtia, esimerkiksi sekä malliin että kuosiin liittyviä ominaisuuksia kuten palo- ja häiveturvallisuus. M05 on sotavaruste, jossa on kyse muustakin kuin maastokuviosta ja siihen liittyvästä mallioikeudesta, Halonen korostaa.
Halosen mukaan olisi varmistettava, että reserviläisille olisi myytävissä samaa maastopukua kuin puolustusvoimille.
– Tällaista tuotetta voisi myydä esimerkiksi nimellä M05 res. Jos joku myy kopioita M05-merkinnällä, niin pitäisin sitä hieman harhaanjohtavana ja epätarkkana markkinointina, Halonen pohtii.
Tällä hetkellä eri toimijat markkinoivat maastopukuja, jotka ovat kopioita puolustusvoimien käyttämästä mallista. Reserviläinen ostaa siis kopion ja kuvittelee ostaneensa saman tuotteen, jota puolustusvoimat käyttää.
Halosen mukaan puolustusvoimat aikoo vielä keskustella M05-kuosia tuotteissaan käyttävien myyjien kanssa mainostamisen periaatteista.
Lue lisää sotilaspukujen käyttömääräyksistä täältä tai kurkista sotilaspukujen kuvastoon täällä.