Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Markus Kinkku / MTS

MTS:n pääsihteeri Heli Santala esittelee mielipidemittauksen tuloksia.

MTS:n pääsihteeri Heli Santala esitteli mielipidemittauksen merkittäviä tuloksia.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta: Suomalaisten maanpuolustustahto on korkeampi kuin koskaan

Miikka Kestikievari

Maanpuolustustahto on Suomessa noussut radikaalisti alle vuodessa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tämä selviää tuoreimmasta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan Taloustutkimukselle teettämästä kyselytutkimuksesta.

Suomalaisten kantoja Suomen Nato-jäsenyydestä, maanpuolustuksesta sekä turvallisuudesta kysyttiin edellisten vuosien tapaan Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan eli MTS:n mielipidemittauksessa, jonka Taloustutkimus toteutti huhti-toukokuussa. Edellisen kerran tutkimus toteutettiin syksyllä 2021.

Tutkimuskyselyyn vastasi yhteensä 1002 henkilöä. Tiedot kerättiin henkilökohtaisilla haastatteluilla ja verkkopohjaisilla paneelikyselyillä, kuten myös kahtena edellisenä vuonna. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Helmikuinen Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tilaisuuden avanneen MTS:n puheenjohtajan Harri Järvisen mukaan koskettanut jokaista kansalaista myös ihmisenä. 

– Konventionaalinen sodankäynti tapahtuu Euroopan mantereella, eikä niin kovin kaukana meistä, Järvinen huomauttaa.

Viimeisimmissä tuloksissa näkyy selvästi, miten merkittävästi sota Ukrainassa on muuttanut esimerkiksi suomalaisten Nato-kelkan suuntaa. Kyselyn toteuttamisen aikaan keskustelu sotilasliiton jäsenyydestä oli kiivaimmillaan. Sitä kannattaa nyt 68 prosenttia koko väestöstä, kun vielä viime vuonna vastaava luku oli 24 prosenttia. Miehet ovat naisia Nato-myönteisempiä: miehistä kyllä-vastauksen antoi 74 prosenttia ja naisista 62 prosenttia. Jäsenyyteen myönteisesti suhtautuvien ikä on useimmiten yli 50 vuotta, ja heitä on kolmasosa kaikista vastaajista eli 75 prosenttia. 

Tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten arvioita eri tahojen vaikutuksista Suomen turvallisuuteen. Vastaajista 43 prosenttia on arvioinut tänä keväänä Yhdysvaltojen positiivisen vaikutuksen olevan myönteinen, ja luku on korkeampi kuin kertaakaan viimeisten 15 vuoden aikana. Sen sijaan Venäjän vaikutuksen myönteiseksi arvioivien osuus on laskenut viime syksystä.

– Noin puolet oli sitä mieltä, että Venäjä vaikuttaa kielteisesti, mutta nyt 85 prosenttia vastaa, että Venäjän vaikutus on kielteinen Suomen turvallisuudelle, tuloksia esitellyt MTS:n pääsihteeri Heli Santala vahvistaa.

Vastaajien maanpuolustustahto on noussut viime vuodesta huomattavasti. Silloin 68 prosenttia koko väestöstä on katsonut, että suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti hyökkäyksen kohdistuessa Suomeen, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Nyt heitä on 83 prosenttia eli 15 prosenttiyksikköä enemmän.

– Se on mittaushistorian suurin luku, Santala toteaa. 

Vaikka Venäjä koetaankin nyt uhaksi enemmän kuin koskaan mittaushistoriassa, maanpuolustustahto ei tulosten perusteella ole hiipumassa. Päinvastoin Suomen puolustamista pidetään vallitsevassa tilanteessa erityisen tärkeänä.