Maanpuolustuskoulutus kiinnostaa yhä enemmän
Vapaaehtoiset turvallisuus- ja maanpuolustuskurssit kiinnostavat entistä enemmän. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseja järjestetään vuosittain melkein kaksi tuhatta.
Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) järjestää kahtena tulevana viikonloppuna yli 150 kurssia maanlaajuisesti. Kiireisimmät koulutusajankohdat ovat huhti- ja toukokuussa sekä syys-lokakuussa.
Tuhannen kutsutun reserviläisen paikallispuolustusharjoitus Lyyli 2016 järjestetään Porin prikaatissa 15.–17. huhtikuuta. MPK:n Lounais-Suomen piiripäällikkö Markku Laine muistuttaa käytännön kysymyksistä koulutustoiminnassa.
– Koulutus tapahtuu puolustusvoimien kalustolla, joten joudumme tietenkin huomioimaan tosiasiat. Yleisesti ottaen ihmiset ovat lomilla esimerkiksi kesäkaudella, joten kursseja ei kannata pitää kesällä yhtä paljon kuin syksyllä ja keväällä, hän toteaa.
Kahden seuraavan viikon koulutustapahtumiin osallistuu yhteensä lähes 3 500 ihmistä. Mielenkiinto vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuuskoulutusta kohtaan on ollut yleisesti nousussa. MPK:n kohdalla koulutusvuorokausien määrä kasvoi noin kymmenen prosenttia vuonna 2015.
– On selvästi ollut havaittavissa muutoksia ihmisten turvallisuusajattelussa sen jälkeen, kun poliittinen tilanne on muuttunut muun muassa Ukrainan kriisin myötä. Meille on tullut enemmän kyselyjä toiminnastamme, MPK:n viestintäpäällikkö Miia Iivari kertoo.
Puolustusvoimat kutsuu myös reserviläisiä tilatuille MPK:n kursseille. Avoimia kursseja markkinoidaan vahvasti muun muassa Facebookin sekä MPK:n koulutus- ja tukiyksiköiden uutiskirjeiden avulla.
– Esimerkiksi Naisten Valmiusliiton MPK:n kanssa järjestämiin Nasta-harjoituksiin ei koskaan mahdu kaikki halukkaat. Tämän vuoden Varvara-harjoitusta markkinoitiin voimakkaasti muun muassa sosiaalisessa mediassa, jonka kautta ihmiset löysivät koulutuksen, Iivari kertoo.
Vaikka kiinnostus maanpuolustuskoulutusta kohtaan on kasvanut, MPK:n kurssikalenteri määräytyy usein puolustusvoimien harjoitusten pohjalta.
– Osa kurssien ajankohdista määräytyy täysin sen mukaan, että milloin puolustusvoimilta löytyy varuskuntien harjoituskalentereista tilaa. Ehkä mietitään myös sääolosuhteita ja vuodenaikaa, mutta kyllä suurin yksittäinen syy keväälle ja syksylle on varuskunta-aikataulu, viestintäpäällikkö Iivari selittää.