Lukuvuosi avautui juhlavasti kolmekymmentä vuotta täyttäneessä Maanpuolustuskorkeakoulussa
Tunnelma oli juhlavuoden lukuvuoden 2023-2024 avajaisissa ylpeä, eikä suinkaan syyttä.
Maanpuolustuskorkeakoulun lukuvuoden 2023-2024 avajaisia juhlittiin torstaina 7. syyskuuta samassa tilassa, jossa koulu virallisesti perustettiin kolmekymmentä vuotta sitten. Tuolloin Kadettikoulu, Sotakorkeakoulu ja Taistelukoulu yhdistyivät Maanpuolustuskorkeakouluksi Santahaminan saarelle.
Siitä lähtien kolmen koulun yhteenliittymä on tarjonnut koulutusta aina sotatieteiden kandidaatista tohtoriin asti. Lukuvuoden avajaisissa kuultiin muun muassa mielenkiintoisia puheita ja kadettikuoron laulua.
Koulun rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa avasi tilaisuudessa ylpeästi Maanpuolustuskorkeakoulusta Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen, eli Karvin toteuttaman auditoinnin tuloksia.
Auditoinnin läpäisyn lisäksi Maanpuolustuskorkeakoulu sai kiitosta erityisesti koulutuksen palautejärjestelmien toimivuudesta sekä koulutuksen järjestelmällisestä kehittämisestä. Myös jatkuva oppiminen ja mahdollisuudet hyvinvoinnin ylläpitämiseen tunnistettiin koulun vahvuuksiksi.
Vaikka Maanpuolustuskorkeakoulu saikin ylistystä auditoinnissa, konsensus avajaisissa oli se, että jatkuva toiminnan kehittäminen on silti aiheellista. Karvin auditoinnissa havaittiin kehitettävää esimerkiksi aikaisemman osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa, sekä opetushenkilökunnan tiheässä vaihtuvuudessa.
Koko avajaistilaisuuden läpi välittyi niin maanpuolustuksen kuin Maanpuolustuskorkeakoulun tärkeys ja ajankohtaisuus. Kolmekymmentä vuotta sitten koulun perustamisen aikaan tilanne oli varsin erilainen. Tuolloin koulun asema ei ollut yhtä kiistaton. Nykyään vallitseva suhtautuminen maanpuolustusta ja siihen liittyvää koulutusta kohtaan, on erityisesti Euroopan muuttuneen turvallisuustilanteen myötä muuttunut.
Tallbergin motivaation opintojansa kohtaan näkyy läpi haastattelun. Kuva: Eeli Gröhn
Uudet kadetit aloittivat opintonsa syyskuun ensimmäisen viikon keskiviikkona. Tuoreen 110. kadettikurssin kadetti Robert Tallberg vaikutti olevan innoissaan alkaneista opinnoistaan Maavoimien koulutusohjelmassa. Tämän vuoden keväänä tekniikan kandidaatiksi valmistunut Tallberg on kiinnostunut Kadettikoulun tarjoamista monipuolisista mahdollisuuksista.
– Yksi syy Kadettikouluun hakemiselle on se, että pääsee sotatieteiden kandidaattina kouluttamaan varusmiehiä ja toimimaan siinä ympäristössä. Myöhemmin uralla voisi halutessaan päästä myös toisenlaisiin tehtäviin, Tallberg kertoo.
Kadettikoulun tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet Tallberg mieltää myös koulutushaarojen monipuolisuutena.
– Olen erittäin kiinnostunut kaikista aselajeista ja puolustushaaroista. Koen sen kuuluvan ammattitaitoon, että on käsitys jokaisesta puolustushaarasta, toteaa Tallberg.
Alokaskauden Tallberg kertoo käyneensä Haminan Maasotakoulussa, jonka jälkeen siirtyi tulenjohdon ensimmäiselle aliupseerikurssille Kouvolan Vekaranjärvelle. Sieltä hän palasi Haminan reserviupseerikurssille tiedustelun pariin ja myöhemmin kokelaaksi Maasotakouluun.
Tallberg kokee, että Kadettikoulussa hän voisi syventää varusmiespalveluksen aikana kertynyttä osaamista entisestään.
– Jos varusmiespalveluksen ideana on se, että oppii ymmärtämään, miten joku asia tehdään, niin Kadettikoulussa opitaan miksi niin tehdään, Tallberg valaisee.
Lisäksi Tallberg kehuu koulun yhteishenkeä vilpittömästi jo viikon jälkeen ja yhtyy Karvin auditoinnin nostoon koulun kattavista hyvinvoinnin ylläpitomahdollisuuksista.
– Maanpuolustuskorkeakoulussa on panostettu äärimmäisen paljon hyvinvointiin, Tallberg kertoo.
Maanpuolustuskorkeakoulu jatkaa yhä kolmenkymmenen vuoden jälkeen sotatieteiden kandidaattien ja maisterien kouluttamista sekä yleisesikuntaupseerien ja sotatieteiden tohtoreiden kouluttamista. Avajaiset olivat vahva aloitus alkaneelle lukuvuodelle.
Varusmiespalveluksen vihreät vaihtuvat Kadettikoulussa harmaisiin Maavoimien koulutusohjelmassa. Kuva: Eeli Gröhn