Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kaapo Korhonen

Tekoäly kuvattuna binääriaivoina, tietokoneen näytöllä.

Kun tekoälyn merkitys kasvaa yhteiskunnassa, kasvaa sen merkitys maanpuolustuksessa.

Maanpuolustuskorkeakoululle jättilahjoitus – maanpuolustuksellinen tekoälytutkimus ottaa harppauksen eteenpäin

Julius Seere

Foundation PS -säätiön 500 000 euron lahjoitus vie Maanpuolustuskorkeakoulun tekoälytutkimuksen seuraavalle tasolle uuden professuurin ja kansainvälisten yhteyksien myötä. 

Maanpuolustuskorkeakoulu (MPKK) on saanut merkittävän 500 000 euron lahjoituksen Peter Sarlinin perustamalta Foundation PS -säätiöltä. Varat on kohdennettu tekoälytutkimukseen ja niiden avulla perustetaan uusi tekoälyprofessuuri. 

Uusi professuuri avaa ovia tutkimukselle, tukee MPKK:n roolia tekoälyn sotatieteellisten sovellusten kehittämisessä ja liittää MPKK:n entistä tiiviimmin osaksi kansainvälistä teköälyn tutkimusyhteisöä.

– Lahjoitus vahvistaa Maanpuolustuskorkeakoulun akateemista tekoälytutkimusta sotatieteellisessä ja kokonaismaanpuolustuksellisessa kontekstissa, kertoo MPKK:n rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa.

Hän kuvaa tekoälytutkimuksen olevan merkityksellistä laajasti yhteiskunnassa ja siten myös maanpuolustuksessa.

– Teknologian kehittyminen on aina liittynyt myös sotimiseen. Tämän vuoksi sen tutkiminen on välttämätöntä. Tekoälyyn liittyvä tutkimus on luontainen jatkumo tälle.

Professuurin ympärille rakennetaan tutkimusryhmä

Lahjoituksen myötä MPKK aloittaa uuden tekoälyprofessorin rekrytoinnin. Kalliomaa kertoo, että professuurin täyttö tapahtuu todennäköisesti kutsumenettelyllä. 

Professuurin ympärille on tarkoitus rakentaa laajempi tutkimusryhmä, mikä mahdollistaa muun muassa väitöskirjojen ja gradujen tekemisen tekoälyn sotatieteellisistä sovelluksista. 

Lisäksi Kalliomaa painottaa sitä, miten professuuri antaa MPKK:lle mahdollisuuden yhdistää tekoälytutkimus osaksi laajempaa sotatieteellistä tutkimusta ja kehitystä. Se edistää Suomen ja Euroopan asemaa tekoälytutkimuksen kärjessä ja vahvistaa MPKK:n roolia osana globaalisti verkottunutta tutkimus- ja osaamisyhteisöä.

–  Erityisen arvokasta professuurissa on tutkijayhteisöihin ja -verkostoihin mukaan pääseminen. Sen kautta pääsemme mukaan maailman huipputason tekoälytutkimuksen yhteisöön. 

Kenraalimajuri Mika Kalliomaa uskoo tekoälytutkimuksen sopivan Maanpuolustuskorkeakouluun erinomaisesti, sillä teknologian kehittyminen ja tutkiminen on sidoksissa sotimiseen. Kuva: Maanpuolustuskorkeakoulu

Tekoälytutkimus sotatieteissä

Tekoäly on laajasti yhteiskunnan eri osa-alueita muuttava teknologia, ja sen merkitys sotatieteellisessä tutkimuksessa on keskeinen. MPKK:ssa tekoälytutkimus täydentää jo ennestään vahvaa sotateknologian tutkimustraditiota.

 – Tekoäly on kaikkia toimintaa ja yhteiskunnan aloja läpileikkaava. Tämän vuoksi sitä on olennaista tutkia myös sotatieteellisenä ilmiönä, Kalliomaa painottaa.

Käynnissä olevan tekoälytutkimuksen täydentäminen uudella professuurilla ja tutkimusryhmällä on Kalliomaan näkemyksen mukaan investointi tulevaisuuteen.

– Vielä emme tiedä miten tekoäly muuttaa sotilasteknologiaa, sotataitoa ja toimintaamme laajemminkin. Professuurille riittää tutkittavia ilmiöitä.

Lahjoitukset osana suurta kokonaisuutta

Peter Sarlinin säätiön, MPKK:lle tekemä lahjoitus on osa laajempaa hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa tekoälytutkimusta Suomessa ja Euroopassa.

MPKK:n lisäksi säätiö on tukenut lahjoituksin kahtatoista muuta yliopistoa, muun muassa Aalto-yliopistoa sekä Helsingin, Itä-Suomen ja Turun yliopistoja. Lahjoitusten yhteisarvo on 10 miljoonaa euroa. 

Tavoitteena on perustaa kaikkiin lahjoitusten kohteena oleviin yliopistoihin tekoälytutkimukseen keskittyvä professuuri ja siten luoda houkutteleva työympäristö kansainvälisille huippuosaajille. 

– Tämän päivän maailmassa tekoäly on keskeinen kilpailukyvyn ja kasvun moottori, ja Suomen menestys rakentuu maailmanluokan osaamisen ja osaajien varaan, Sarlin toteaa.

– Onnistumisen edellytyksenä on, että vahvistamme tekoälykyvykkyyksiämme tutkimuksen, koulutuksen ja teollisten sovellusten alueilla, hän perustelee lahjoituksia. 

Sarlinin mukaan lahjoituksilla voidaan aiheuttaa positiivinen kierre, jossa huippuosaajien ympärille rakentuu tutkimusverkostoja, jotka edistävät tutkimusta, lisäävät rahoitusmahdollisuuksia ja rekrytoivat uusia lahjakkuuksia. 

Lopulta kierre vahvistaa Suomen ja Euroopan kilpailukykyä tekoälyssä.