Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura-Maria Tikkanen

Pylväsgrafiikka eri vuosien tuloksesta kysymykseen Puolustusvoimien kykyyn luottamisesta.

Maanpuolustusasioille annetaan enemmän arvoa kuin ennen

Otto Rantanen

Kansa haluaa enemmän rahaa Puolustusvoimille, kertoo Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan mielipidetutkimus suomalaisten maanpuolustustahdosta. Myös asevelvollisuus nähtiin kannatettavampana kuin koskaan ennen.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) mielipidetutkimus suomalaisten maanpuolustustahdosta on jälleen julkaistu. Mittaus tehtiin ensimmäistä kertaa Natoon hakeneessa Suomessa.

Mittauksesta käy ilmi, että suomalaiset haluaisivat korottaa Puolustusvoimille myönnettyjä määrärahoja. Korotusta kannattavien prosentuaalinen osuus ei ole ollut mittaushistoriassa ikinä näin korkealla, selviää aineistosta. 

58 prosenttia kannattaa määrärahojen korottamista, kun viime vuonna sitä kannatti vain 32 prosenttia. Samansuuntaisiin lukuihin päästiin vuosina 1970 ja 2014, jolloin korottamista kannatti 56 prosenttia.

Suomen sotilaalliseen puolustuskykyyn luotetaan

Luottamus Suomen sotilaalliseen puolustuskykyyn oli niin ikään mittauksessa kasvussa. Viime keväänä tehdyn ylimääräisen MTS:n mielipidetutkimuksen aikaan luotto Puolustusvoimien kykyyn puolustaa Suomea erilaisia sotilaallisia uhkia vastaan oli jo vahvaa. 

Silloin 34 prosenttia uskoi siihen erittäin paljon ja 53 prosenttia melko paljon. Nyt Puolustusvoimien kykyihin luottaa erittäin paljon 39 prosenttia ja melko paljon 50 prosenttia. Syksyllä 2021 sotilaalliseen puolustuskykyyn luotti erittäin paljon 16 prosenttia.

Miehistä 44 prosenttia luottaa sotilaalliseen puolustuskykyyn, kun naisista siihen luottaa 34 prosenttia.

Yleinen asevelvollisuus saa kannatusta

Nykyisen, miehiä koskevan ja laajan reservin tuottavan asevelvollisuusjärjestelmän kannatus oli mittauksessa korkeammalla kuin koskaan ennen mittaushistoriassa. Syksyllä 2022 sitä kannattaa nykyisenlaisena 82 prosenttia kyselyyn vastanneista. 

Viime vuonna järjestelmää kannatti 73 prosenttia. Ammattiarmeijan kannatus on tippunut kymmenestä prosentista kuuteen.

Yleinen asevelvollisuus miellyttää laajasti läpi puoluekentän. Suurten puolueiden kannattajissa mallille löytyy kannatusta jopa 90 prosentin verran. Vain vasemmistoliitolla luvut ovat erilaiset, mutta sielläkin 48 prosenttia – lähes puolet – kannattaa nykysysteemiä.

Kyselyn otos vastaa Suomen 15-79-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaa poislukien. Kyselyn teki Taloustutkimus Oy ja se toteutettiin sekä henkilöhaastatteluin että paneelikyselyinä. Kyselyn otanta oli 1033 henkilöä.