Syksyllä suomalaiset tarkka-ampujat voittivat arvostetun Saksassa järjestetyn European Best Sniper Team 2023 – kilpailun. Nato on sosiaalisessa mediassaan hehkuttanut suomalaisten tarkka-ampujien naamioitumistaitoja. Talvisodasta lähtöisin oleva suomalaisten tarkka-ampujien legendaarinen maine on historiallisen korkealla.
Vaikka tarkka-ampuminen on monille sotilaille ammattitaito, on se suosittu ampumalaji myös harrastajien parissa. Suomalaisissa tarkka-ampujakilpailuissa kilpailee rinta rinnan sotilaita ja siviilejä.
Monien taitojen mestari
Tarkka-ampujan tehtävästä tekee erityisen vaativan se, että ampujan on taidettava monta eri suorituksen osa-aluetta.
Varusmieskouluttajana toiminut ja nykyisin yleisesikuntaupseerikurssilla opiskeleva kapteeni Aku Saarelaisen mukaan tarkka-ampujalta vaaditaan monia eri taitoja sekä luonteenpiirteitä, kuten rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä.
– Ampujalta vaaditaan myös matikkapäätä, Saarelainen lisää.
Yksinkertaisimpia tapoja oppia tarkka-ammuntaa on hakeutua varusmiespalveluksessa tarkka-ampujaksi. Palvelustehtävä pysyykin haluttuna vuodesta toiseen.
Tarkka-ampujien valinnat koulutuksiin tulevat alokaskauden ammuntojen perusteella. Lähtökohtaisesti ampujan tulee suoriutua kohtalaisesti ammunnoissa, jos koulustushaarasta unelmoi.
Pelkkä ampumataito ei kuitenkaan vielä tee hyvä tarkka-ampujaa, vaan pitää palveluksessa opetella paljon muutakin.
– Koulutuksessa asetekniikka ja teoria ovat tärkeässä asemassa, sillä luodin lentorata ja siihen vaikuttavat tekijät on syytä tuntea pitkille matkoille ammuttaessa. Näitä ovat muun muassa painovoima, tuuli, käytettävä patruuna ja etäisyys, Saarelainen kiteyttää.
Saarelaisen mukaan luodin lentorataa pystytään ennustamaan erilaisten ballistiikkataulukoiden avulla. Taulukosta nähdään kuinka paljon kohteeseen on otettava ennakkoa osuman saamiseksi. Ennakko riippuu vallitsevista olosuhteista, kuten tuulesta, säästä, painovoimasta ja etäisyydestä. Juuri ballistiikkalaskuihin tarvitaan Saarelaisen mainitsemaa matikkapäätä.
Tarkka-ampujien koulutuksessa tärkeää on myös naamioitumisen opettelu, johon kuuluu maaston taktinen käyttö ja tuliaseman valinta.
– Vaativin tilanne koulutuksessa oli, kun koulutettavat ampuivat kilometrin matkalle, jouduttiin tähtäämään 2,6 metriä ohi taulusta, jotta osuttiin tuulen takia. Se oli hienoa ja palkitsevaa, Saarelainen hehkuttaa.
Saarelaisen mukaan koulutuksen sisältö riippuu myös siitä, minkä joukon tarkka-ampuja on kyseessä. Esimerkiksi sotilaspoliisien ja tiedustelijoiden tarkka-ampujilta vaaditaan eri taitoja. Sotilaspoliisit ovat enemmän sopeutuneet kaupunkisodankäyntiin, kun tiedustelijoiden on tärkeää pysyä piilossa.
Vaikka tarkkuuskivääri on tarkka-ampujan tärkein työväline, se ei vielä yksin riitä.Tarkka-ampujien käytössä olevia apuvälineitä ovat muun muassa tuulimittari, tähystyskiikarit, laseretäisyysmittari, naamiopuvut, kolmijalat, liivit ja rinkat.
Saarelaisen mukaan tarkka-ampujat toimivat aina taistelupareina, joihin kuuluu ampuja sekä tähystäjä. Kumpikin on saanut saman koulutuksen ja paremman ampumataidon omaava on ampuu ja toinen tähystää. Tähystäjän tehtävänä on tarkkailla luotien lentoratoja ja niiden perusteella neuvoa ampujaa kohdistamaan aseensa oikein.
Suosittua ammattilaisista reserviin
Tarkka-ammunta ei ole pelkästään ammattisotilaiden taito, sillä se kiinnostaa myös reserviläisten puolella harrastetasolla.
Porin prikaatin insinöörikapteeni Markku Uusi-Rasin mukaan helpoin keino reserviläiselle hakeutua mukaan on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tarkka-ampujakoulutusohjelma, joka sisältää kolme peruskurssia sekä erilaisia teemakursseja, kuten rakennetun alueen tarkka-ampujatoimintaa.
– Peruskursseilla käydään läpi esimerkiksi tarkka-ampujan perustaitoja, kuten tuliaseman perustamista, taistelutekniikkaa, ammuntaa eri asennoista vaihteleville matkoille, etäisyyksien ja tuulen arviointia sekä muiden ilmastollisten olosuhteiden huomioimista, kertoo Uusi-Rasi.
Tarkka-ampujakillan hallituksen jäsen Mikko Telanteen mukaan harrastuksen hinnan ei kannata antaa estää aloittamista, vaikka hän myöntääkin kustannusten nousevan aktiiviharrastajilla jopa tuhansiin euroihin.
– Tarkka-ammunta on reserviläisille kallista, mutta nykypäivänä yhdistyksillä, kuten MPK, on aseita, joten pienemmillä kustannuksilla pääsee liikkeelle, Telanne toteaa.
Telanteen mukaan reserviläiset käyttävät pääasiassa omia aseita, sillä laina-aseet on tarkoitettu enemmän kurssitoimintaan.
– Monilla harrastajilla on modulaarisia aseita jotka muun muassa mahdollistavat helposti erilaisten lisäosien kuten lämpötähtäinten käytön, Telanne kertoo.
Telanteen mukaan hintalappu hankaloittaa erityisesti nuorten harrastajien hankkimista. Kuitenkin jonkin verran nuoriakin on löytänyt tiensä harrastuksen pariin.
Suomalaiset ihmetyttävät maailmalla
Suomalaiset tarkka-ampujat nousivat maailmanmaineeseen talvisodassa taistelleen Simo Häyhän ampumataidon ansiosta. Häyhän merkitys suomalaiseen tarkka-ammuntaan on merkittävä ja siksi hänen mukaansa on nimetty tarkka-ammunnan suomenmestaruuskilpailu Häyhä.
– Häyhä on alan harrastajille tuttu hahmo ja kiinnostaa kyllä. Toisinaan kun meillä on vieraina ulkomaalaisia tarkka-ampujia, niin käytetään heitä Häyhä-museossa mikäli se vaan on aikataulujen puolesta mahdollista, Saarelainen vakuuttaa.
Suomen menestymisen salaisuus tarkka-ammunnassa Uusi-Rasin mukaan johtuu tarkka-ampujayhteisön sisällä tapahtuvasta tiedonvaihdosta, omistautumisesta sekä uusien välineiden ja tekniikoiden omaksumisesta vanhojen oppien rinnalle.
– Suomalaiset pärjää kansainvälisessä vertailussa, koska metsästys tukee tarkka-ammuntaa, ja saamme laadukasta sotilaskoulutusta, Telanne tiivistää.