Luokasta fudisluolaksi

Armeijassa näkyy ikäluokkien koko moninaisuus harrastuksissa ja yhteisissä kiinnostuksen kohteissa. Penkkiurheilu on näistä kiinnostusten kohteista yleisimpiä. Intin yhteistilojen hyödyntäminen kisakatsomoihin vapaa-ajalla auttaa varusmiehiä ylläpitämään positiivista mielialaa sekä tarjoaa kaikille yhteisiä elämyksiä.

Luokassa on hiirenhiljaista. Jännitys on käsin kosketeltavaa. Pukki astuu pallon taakse, nopea katse maalivahtiin ja laukaus kohoaa maalin kattoon. Sekunnin murto-osassa jännitys laukeaa ja puolitutut varusmiehet kaulailevat toisiaan ja heittävät ylävitosia. Kymmenen minuuttia myöhemmin tunnelma on kuin suomalaisella bussipysäkillä lokakuun räntäsateessa. Italia siirtyi 1–2 johtoon.

Innokkaana penkkiurheilijana olen kokenut armeijassa huikeita kisakatsomoita. Aina jalkapallon EM-karsinnoista jääkiekon MM-kisoihin armeijasta löytyy innokkaita kanssakatsojia luomaan tunnelmaa kisakatsomoihin. Jääkiekon MM-kisojen finaali piristi varmasti monen varusmiehen mielialaa useiksi viikoiksi. Parhaimmillaan penkkiurheilu tuo toivoa, jaksamista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, mikä parantaa varusmiehen jaksamista ja mielialaa. Varusmiehenä tekee hyvää välillä eläytyä hetkeen ja unohtaa intin arki. Kisakatsomot tarjoavat tähän mahdollisuuden myös kiinnioloviikonloppuina.

Kisakatsomot ja penkkiurheilu sopivat inttiin instituutiona kuin nenä päähän, onhan Suomen puolustusvoimat yleiskuntoa kohottava instituutio. Liikunnalliset ja motivoituneet varusmiehet pääsevät seuraamaan huippu-urheilijoita omassa elementissään. Puolustusvoimien agenda soveltuu penkkiurheiluun, sillä tiukkoihin otteluihin eläytyminen tuntuu samalta kuin rankka urheilusuoritus. Hikeä valuu katsomossa kuin kuntopiirissä konsanaan. Onhan penkkiurheiluun eläytyminen kaikkien kisakatsomossa olevien varusmiesten kollektiivinen urheilusuoritus.

Puolustusvoimien tarjoama sauma käyttää yhteisiä tiloja vapaa-aikana mahdollistaa kisakatsomoiden kaltaiset varusmiehen arkea piristävät tapahtumat. Samoissa puitteissa voidaan järjestää elokuvanäytöksiä tai vaikka katsoa e-sports-tilaisuuksia, jos aika sallii. Armeijan tilojen käyttö vapaa-aikana mahdollistaa myös tykkihallissa treenaamisen tai vaikkapa videopelien pelaamisen messissä. Varuskunnasta riippumatta meillä kaikilla on hienot yhteiset tilat, jotka soveltuvat vapaa-ajan käyttöön mainiosti. Olimme sitten penkkiurheilijoita tai emme, voimme kaikki olla tästä mahdollisuudesta tyytyväisiä.

Meidän varusmiesten yhteinen velvollisuus on pitää huolta tiloista, joita käytämme. Näin myös tulevat saapumiserät voivat nauttia intin kisakatsomoista vaikkapa sitten 2020 jalkapallon EM-kisoja katsellessa.