Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Lomilla lepo vaan!

Kasarmilla kuulee monen suunnittelevan lomapäiviään aivan täyteen ohjelmaa ja muita menoja. Kannattaa pysähtyä miettimään auttaako tällainen lomanvietto palautumaan viikon palveluksesta.

Viikonloppuvapaat palaavaat kahden viikon päästä viimeisiinkin varuskuntiin pitkän koronatauon jälkeen. Saapumiserän 1/22 varusmiehet joutuvat nyt sopeutumaan uudenlaiseen lomarytmiin. Monen huulilla on kysymys, miten viikonlopun lyhyistä vapaista voi saada kaiken irti, kun monet ovat tottuneet viikon tai useamman vapaaseen.  

Kasarmilla on lomarytmin muutoksen jälkeen harmiteltu lomien lyhyyttä. Moni kauhistelee että lomilla ei ehdi tekemään mitään eikä palautumiseen jää aikaa kovinkaan paljoa. 

Viikonlopun ohjelmaa suunnitellaan kiinnioloajan aikana ja jokaisen kaverin juhlakutsuun on vastattava myönteisesti, sillä eihän lomista ole nauttinut kunnolla, jos ei ole käynyt yksissäkään juhlissa tai tervehtimässä sukulaisia toisella puolella Suomea.  

Kaikki rentoutuvat eri tavalla, mutta fyysisesti rankan ja toimintaa täynnä olevan viikon jälkeen moni kaipaa lepoa, eikä koko viikonloppu yöelämässä tai matkustaessa tuo asiaan helpotusta. 

Tekemisen keksimisen ja erilaisten asioiden perässä juoksemisen sijaan, kannattaa pysähtyä miettimään, mitä oikeasti haluaisi itse lomalla tehdä. Loman ei esimerkiksi kannata ajateltavan menevän hukkaan nukkumalla koko päivän, sillä se on yksi monista tavoista viettää lomaa hektisen varusmiespalveluksen aikana. 

Ei tarvitse ajatella, että inttiaika on irrallinen osa muuta yhteiskuntaa. Eihän työ- ja kouluviikkojen välissä olevilla lomilla tehdä aina kaikkein mielenkiintoisimpia tai päätä huimaavimpia asioita. Ne ovat kuitenkin mukavia, sillä silloin saa hetken huilata ja viettää aikaa niiden perusasioiden parissa, mitkä saavat hyvälle tuulelle ja mielen hetkeksi pois viikon asioista. 

Toki hauskaa lomilla pitää myös muistaa pitää, mutta yltiöpäisen juhlimisen ei tarvitse olla jokaisen loman vakio-ohjelma. Lomienhan ei tarvitse olla identtisiä keskenään, vaan juhlia voi myös monella tapaa. 

Perjantaina lomille lähtiessä ei siis kannata stressata lomien mahdollista tekemisen puutetta tai ahtaa sitä täyteen menoja, vaan kannattaa iloita siitä, että pääsee hetkeksi huilaamaan ja palaamaan sitten virkeänä maanpuolustuksen pariin.