Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa ammutaan.

Valtakunnallisen ilmapuolustusharjoituksen osallistujat koottiin Puolustusvoimien lähes kaikista joukko-osastoista.

Lohtajan ilmapuolustusharjoitus osui maaliin

Olli Luukkola

Lohtajalla järjestetty valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus päättyy tänään. Harjoitus oli volyymiltään suurempi kuin aiemmat vastaavat koronapandemian aikana, mutta sen toteutus sujui mutkitta.

Reilut puolitoista viikkoa kestänyt valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus on päättymäisillään Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella. Harjoituksen viestinnästä vastaavan everstiluutnantti Kai Naumasen mukaan Lohtajalla on totuttu kokoontumaan samoissa merkeissä kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Tämänkertainen harjoitus oli kuitenkin volyymiltään suurin verrattuna aiempiin koronapandemian aikaisiin ilmapuolustusharjoituksiin.

– Lohtajan harjoitusalue ja sen merialueen sekä ilmatilan hyvä käytettävyys luovat ainutlaatuiset olosuhteet tämän kokonaisuuden harjoituttamiselle, Naumanen kehuu. 

Naumasen mukaan harjoitukseen osallistui joukkoja tai yksittäisiä henkilöitä lähes Puolustusvoimien kaikista joukko-osastoista ympäri maata. Harjoitus kattoi kaikki puolustushaarat, ja ilmapuolustuksen kaikkia elementtejä harjoitutettiin tasapainoisesti niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Kokonaisvahvuudeltaan harjoitukseen osallistui noin 1 400 henkeä.

Ilmatorjunnan tarkastaja, eversti Mikko Mäntynen on tyytyväinen harjoitukseen.
Kuva: Puolustusvoimat

Jotta harjoitus voitiin toteuttaa tällä ihmismassalla koronapandemian keskellä, vaati sen toteuttaminen huomattavia erityisjärjestelyjä. Hyvin suunniteltu oli puoliksi tehty tälläkin kertaa: ilmatorjunnan tarkastajan, eversti Mikko Mäntysen mukaan harjoitus sujui suunnitelman mukaisesti haastavista sääolosuhteista ja pandemian aiheuttamista erityisjärjestelyistä huolimatta.

– Ehdottomasti hienoin asia on se, että pääsimme kolmen puolustushaaran kesken yhdessä harjoittelemaan erittäin vaativien maalitilanteiden torjuntaa osana ilmapuolustuksen kokonaisuutta, Mäntynen korostaa. 

Lue lisää tästä ja monista muista kevään sotaharjoituksista Ruotuväen kesäkuun numerosta.