Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Kuvassa puolustusministeri Antti Kaikkonen

Tilaisuudessa puhui puolustusministeri Antti Kaikkonen

Kriisinhallinnan veteraanit kaipaavat lisää tietoa tukipalveluista

Miikka Kestikievari

Oulunkylän kuntoutuskeskuksen juhlaseminaarissa julkistetusta tutkimuksesta selviää, että kriisinhallintaveteraanien tukijärjestelmistä tiedottaminen koetaan riittämättömäksi. Tähän ongelmaan tutkimustulokset myös vastaavat.

Oulunkylän kuntoutuskeskuksen toimitusjohtaja Katja Ilvonen avasi maanantaina 22. elokuuta tyytyväisenä juhlaseminaarin kesäkuussa 30 vuotta täyttäneen kuntoutuskeskuksen sekä samana päivänä julkaistun tutkimuksen kunniaksi. Tutkimuksessa selvitettiin sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä palvelleiden kuntoutuksen ja tuen tarvetta sekä tukijärjestelmää. Oulunkylän kuntoutuskeskus toimi tutkimushankkeen johtajana. Hanke alkoi viime vuoden syyskuussa ja päättyi tämän vuoden elokuussa.

Ilvonen arvelee, että tutkimustulokset hyödyttävät parhaimmillaan jo lähitulevaisuudessa. Poikkeuksellinen hanke on saanut vahvaa taustatukea Puolustusvoimilta ja puolustusministeriöltä. Myös Suomen rauhanturvaajaliitto on ollut hankkeessa mukana. 

– Tutkimus on ainutlaatuinen, suomalaisista rauhanturvaajista ei ole tällaista tutkimusta aiemmin tehty, Ilvonen totesi.

Tutkimus toteutettiin useilla menetelmillä, joita olivat esimerkiksi kyselyt ja haastattelut. Kyselyyn vastanneet olivat 20-60-vuotiaita asevelvollisrekisterissä olevia henkilöitä, jotka olivat palvelleet sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä viimeisten 25 vuoden aikana. 

Ensimmäisen kommenttipuheenvuoron piti Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja kenraalimajuri evp. Jorma Ala-Sankila. Kuva: Tuomas Härmä

Tulokset puhuvat puolestaan

Kuntoutusta tarvinneet vastaajat kokivat tarvitsevansa lisää tietoa tukimuodoista ja tuen saatavuudesta. Noin neljännes vastaajista kertoi tarvitsevansa lisää fyysistä tukea ja 16 prosenttia psyykkistä tukea. 

Yksi kyselyyn vastanneiden selkeästi nostamista kehittämiskohteista oli tukimahdollisuuksista tiedottaminen. Lähes 70 prosenttia ei osannut sanoa, ovatko nykyiset tukipalvelut riittäviä. Suuri osa koki myös, ettei tiedotus tarjolla olevista tukimahdollisuuksista ole riittävää. Heitä oli 63 prosenttia vastanneista. 

Tuloksia esitellyt Kuntoutussäätiön tutkimuksesta ja kokeiluista vastaava johtaja Riikka Shemeikka kertoi muun muassa lukuisista tutkimuksen hyödyistä.

– Tutkimustulokset tukevat pitkäaikaistuen ja pitkäaikaisen seurannan kehittämistä tuen tarpeesta, samoin tiedotuksen parantamista ja veteraanikeskus-konseptin kehittämistä, hän mainitsi esimerkkeinä tuloksista.

Tilaisuudessa pidettiin useita kommenttipuheenvuoroja, joista ensimmäinen tuli Suomen rauhanturvaajaliiton puheenjohtajalta, kenraalimajuri evp. Jorma Ala-Sankilalta. Hän kiitti Oulunkylän kuntoutuskeskusta sota- ja kriisinhallintaveteraanien hyväksi tekemästä työstä ja kehui, että tutkimuksen myötä mahdollisuus päästä vaikuttamaan uuden ajan veteraanien tukijärjestelmän rakentamiseen on erinomainen.

– Pystymme omalta osaltamme vaikuttamaan siihen, että kriisinhallintaveteraanien tukitoimet voidaan kohdentaa oikein ja voidaan rakentaa tukijärjestelmä omalta osaltamme sellaiseksi, että se palvelee jokaista veteraania, Ala-Sankila tarkentaa.

Oikaisu 25.8.2022

Jutussa kerrottiin virheellisesti, että tutkimushanke on saanut vahvaa taustatukea muun muassa sosiaali- ja terveysministeriöltä. Todellisuudessa se ei ole osallistunut hankkeeseen mitenkään, vaikka se olikin hankkeen ohjausryhmässä.