Suomi hankkii lisää panssarihaupitseja
Suomi vahvisti tällä viikolla esityksen lunastaa K9-panssarihaupitsien osto-option. Uudenaikaisessa tykistössä yhdistyvät monenlaiset hyödyt.
Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen hyväksyi Puolustusvoimien esityksen K9-panssarihaupitsien option lunastamisesta, kertoo puolustusministeriö. Alunperin, kun Suomi hankki 48 panssarihaupitsia, kauppaan sisältyi toisen 48 panssarihaupitsin osto-optio. Tämä mahdollisuus ulosmitataan nyt kokonaan, kun Suomeen tulee 38 panssarihaupitsia. Yhteensä Suomella tulee siis lähitulevaisuudessa olemaan 96 panssarihaupitsia.
Majuri Terjo Mielonen Maavoimien esikunnasta kertoo, että K9:t vahvistavat suomalaisen tykistön tulivoimaa, liikkuvuutta ja suojaa. Tästä huolimatta perinteinen, vedettävä tykistö ei tule katoamaan mihinkään, vaan panssarihaupitsien suhteellinen osuus vain kasvaa.
Panssarihaupitsien etu vedettävään tykistöön liittyy keskeisesti liikkuvuuden, tulivoiman ja suojan kehitykseen.
– K9-kaluston osalta liikkuvuus tarkoittaa itsenäistä kykyä siirtyä tuliasema-alueelta toiselle ja tuliasema-alueen sisällä. Lisäksi se tarkoittaa erinomaista liikkuvuutta maastossa. Tulivoima tarkoittaa K9-kaluston osalta kykyä toteuttaa tulitehtäviä aiempaa kauemmas ja tarkemmin, erityisesti erikoisampumatarvikkeilla. Suoja tarkoittaa tässä yhteydessä hyvää kykyä väistää vihollisen vastatoimia sekä vaunun miehistölle tarjoamaa panssarisuojaa, Mielonen toteaa.
Tykistö suunnattuna tulevaisuuteen
K9:n miehistöön kuuluu viisi henkilöä. Vedettävän tykistön tarpeisiin tullaan kuitenkin jatkossakin kouluttamaan oman tehtävänsä asiantuntijoita. Aiempi saatu kokemus uuden kaluston koulutuksesta on eduksi, kun panssarihaupitsien osuus kasvaa tykistössä.
– Miehistöt K9-panssarihaupitseille koulutetaan Panssariprikaatissa ja Karjalan prikaatissa. Uusien vaunujen saapumisella ei sinällään ole vaikutusta koulutuksen sisältöön. Koulutus toteutetaan nousujohteisesti. Siihen kuuluu ensin muun muassa kalustoon ja vaunun rakenteeseen tutustumista, maasto- ja maantieajoa, vaunujen kunnossapitoa ja huoltoa. Lisäksi koulutus sisältää kovapanosammuntoja, Mielonen summaa.
Uuden kaluston etu on myös se, että 52-kaliiperisten putkien määrä kasvaa tykistössä. Käytännössä se merkitsee sitä, että entistä useammalla aseella tavoitetaan aiempaa suurempi kantama. Nykyaikainen tekniikka kuitenkin edellyttää kaluston kunnossapidolta ja huollolta jatkossa enemmän. Mielosen mukaan tähän on varauduttu.
Suomessa on pidetty pitkään kiinni vedettävästä tykistöstä. Tulevaisuudessa modernien panssarihaupitsien vallatessa alaa voi herätä kysymys siitä, että kestääkö hieno tekniikka kovaa sotilaskäyttöä. Mielosen mukaan huoli on kuitenkin turha.
– K9-panssarihaupitsit ovat osoittautuneet Suomessa toimintavarmoiksi ja niistä on saatu erinomaiset kokemukset niin asevelvollisten koulutuksessa kuin ammunnoissakin, Mielonen kiteyttää.