Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Panssarihaupitsi talvisissa maisemissa.

155 millimetrin panssarihaupitsi sopii hyvin varusmieskoulutukseen.

Lisää K9-panssarihaupitseja Maavoimille

Elina Ahde

Panssarihaupitsien suorituskyvyllä on tykistön tarkastajan, eversti Pertti Holman mukaan keskeinen merkitys osana maanpuolustusta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on hyväksynyt Puolustusvoimien esittämän hankintaehdotuksen viidestä uudesta K9-panssarihaupitsista vuonna 2021. Hän on valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään lisähankinnan seuraavasta viidestä kappaleesta vuonna 2022. Hankinnalla korvataan osa 2020-2030 -luvuilla vanhenevasta, käytöstä poistuvasta tykistökalustosta. 

– Nyt toteutettava optiohankinta on jatkoa vuonna 2017 toteutuneelle kaupalle, johon sisältyi optiomahdollisuus. Hankinta on pitkäjänteistä työtä tykistön suorituskyvyn kehittämiseksi, tykistön tarkastaja eversti Pertti Holma kertoo. 

Vuonna 2017 tela-alustaiset 155 millimetrin panssarihaupitsit hankittiin valtioiden välisenä kauppana Korean tasavallan toimielimeltä KOTRA:lta. Sopimukseen sisältyi panssarihaupitsien ja niiden tarvikkeiden sekä varaosien lisähankintamahdollisuus. 

Uusien panssarihaupitsien arvonlisäveroton hinta tulee kokonaisuudessaan olemaan 30 miljoonaa euroa, ja ne saapuvat Suomeen lähivuosien aikana. Panssarihaupitsien lisäksi kauppaan sisältyy varaosia sekä tarvikkeita. 

Panssarihaupitsien koulutus laajenee Karjalan prikaatiin 

Tulevilla panssarihaupitseilla lisätään Suomen asevelvollisuusarmeijan modernia suorituskykyä kustannustehokkaasti. 

– 155 millimetrin panssarihaupitsi sopii hyvin asevelvollisten koulutukseen ja käyttöön, eversti Holma vastaa. 

Panssarihaupitseja on koulutettu varusmiehille Panssariprikaatissa vuodesta 2019. Koulutus laajenee Holman mukaan Karjalan prikaatiin vuoden 2022 aikana. 

– K9-panssarihaupitseilla on hyvä maasto- ja tieliikkuvuus. Asejärjestelmällä mahdollistetaan operatiivisten joukkojen tukeminen operatiiviseen syvyyteen. Niiden käyttöönotolla kehitetään Maavoimien valmiutta, eversti Holma selventää. 

Hankinta sisältyy puolustushallinnon budjettikehykseen, ja se valmisteltiin puolustusministeriön johdolla yhteistyössä Maavoimien esikunnan ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kanssa.