Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Petteri Keskikuru

Tasavallan presidentin lippu.

Puolustusvoimain komentaja isännöi huomenna virtuaalisen tilaisuuden ensimmäistä kertaa historiassa koko Puolustusvoimien henkilökunnalle.

Lippujuhlan päivää vietetään huomenna ympäri Suomen

Patrik Haverinen

Puolustusvoimille hyvin arvokkaan päivän huipentuma on Rakuunasoittokunnan konsertti, jota voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenasta. Pandemian värittämiin juhlatunnelmiin pääsee myös Puolustusvoimien sosiaalisesta mediasta.

Viime vuoden tavoin korona laittoi uusiksi myös huomisen lippujuhlan päivän suunnitelmat. Perinteistä aiotaan pitää kiinni niiltä osin kuin se suinkin on mahdollista.

– Tavoitteemme on myös tänä vuonna tarjota kansalaisille arvokasta ohjelmaa joka kunnioittaa perinteitä, mutta toteutetaan vaihtoehtoisella tavalla. Juhlapäivän tapahtumia nähdään sekä televisiossa että sosiaalisen median kanavilla, Pääesikunnan komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson totesi huhtikuussa.

Perinteinen sotilasparaati on peruttu, mutta tapahtumia päivän varrelta ei puutu. Aamu alkaa lipunnostolla Puolustusvoimien ylipäällikön, tasavallan presidentin Sauli Niinistön virka-asunnossa Mäntyniemessä samalla, kun Ilmavoimat osoittaa kunnioituksensa neljän F/A-18 -Hornet -monitoimihävittäjän ylilennolla. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen sekä upseerijärjestöt ja Lotta Svärd -säätiö suorittavat Hietaniemen hautausmaalla seppeleenlaskun Sankariristille ja marsalkka C.G.E. Mannerheimin haudalle. 

Kenraali Kivinen isännöi myöhemmin päivällä ensimmäistä kertaa historiassa koko Puolustusvoimien henkilöstölle järjestettävää virtuaalitilaisuutta, johon on kutsuttu myös organisaation yhteistyökumppaneita. Verkon välityksellä toteutettava juhla lähetetään Mannerheim-museosta Helsingin Kaivopuistosta.

Närhi, Nordin ja Ahola

100-vuotisjuhlaansa viettävä Rakuunasoittokunta tarjoaa päivän kohokohdan suoran televisiokonsertin muodossa. Esityksessä kuullaan perinteisen marssimusiikin ohella kaikkea pop-klassikoista uudempiin hitteihin. Solisteina toimivat tällä kertaa Laura Närhi, Reino Nordin ja Jarkko Ahola, jotka laulavat konsertissa myös omia kappaleitaan.

Ylikersantti Leo Myllys toimii Rakuunasoittokunnan lyömäsoitinsektion äänenjohtajana ja kuvaa esityksistä videoita, jotka voi löytää soittokunnan YouTube-kanavalta. Hän kertoo ohjelman olevan monipuolinen muttei mainitse siitä yksittäisiä kohokohtia.

– Olemme ottaneet Ikävä-kappaleen ohjelmistoon Pave Maijasen muistoa kunnioittaen, hän kuitenkin väläyttää. 

Saksofonia konsertissa soittavat vääpeli Mika Haarala on samoilla linjoilla.

– Olen jopa positiivisesti yllättynyt siitä, millaisen konsertin olemme saamassa kasaan. Hieno päivä tulossa.

Konserttia voi katsella ja kuunnella suorana YLE TV1:ssä, Radio Suomessa ja Yle Areenassa klo 11 alkaen. Koostelähetys lippujuhlan päivän tapahtumista alkaa YLE TV1:ssä ja Areenassa klo 17.10.