Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Joni Määttä

Uudenmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Markku Jämsä kättelee Elina Katajamäkeä.

Uudenmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Markku Jämsä onnitteli ylennyksen saaneita reserviläisiä. Kättelyvuorossa Elina Katajamäki. Kuva: Joni Määttä.

Lippujuhlan päivää juhlistettiin ylennystilaisuuksissa

Joni Määttä, Juho Käki, Noora Pumpanen

Sunnuntaina 4.6. vietettävää puolustusvoimain lippujuhlan päivää juhlistettiin perjantaina 2.6. useissa ylennystilaisuuksissa. Uudenmaan reserviläisten ylennystilaisuus järjestettiin perinteiseen tapaan Ritarihuoneella Helsingissä.

Poliisihallituksessa työskentelevä poliisitarkastaja Elina Katajamäki kertoo olleensa iloinen kuullessaan ylennyksestään kapteeniksi reservissä. Katajamäen mukaan tuntuu merkitykselliseltä, että ylennys tuli juuri tänä vuonna, jolloin on tapahtunut paljon suuria asioita, kuten Suomen liittyminen Natoon. Ylennys sai myös ajattelemaan muistoja palveluksen ajalta kriisinhallintatehtävistä ja varusmiespalveluksesta.

– Se [ylennys] kertoo, että joku on arvioinut minut kyvykkääksi tehtävääni, ja että koulutukseni ja osaamiseni ovat ajan tasalla. Totta kai sitä on tyytyväinen, että joku on tällä tavalla nähnyt, Katajamäki sanoo.

Katajamäki sai viime vuonna kertausharjoituksen yhteydessä kuulla, että hänelle esitetään ylennystä. Hän osallistui Ritarihuoneella järjestettävään ylennystilaisuuteen yhdessä noin 240 muun ylennyksen saaneen uusimaalaisen reserviläisen kanssa.

Poliisihallituksessa työskentelevä poliisitarkastaja Elina Katajamäki ylennettiin kapteeniksi reservissä. Kuva: Joni Määttä.

 

Komentaja Saima Ratasvuoren sotilasura sai alkunsa sopimussotilaan tehtävästä

Yksi puolustushallinnossa ylennetyistä on Pääesikunnassa työskentelevä komentajan arvoon nouseva komentajakapteeni Saima Ratasvuori. Hän on toinen puolustusvoimain lippujuhlan päivänä Merivoimissa ylenevä nainen. 

– Matka on ollut pitkä vuoden 1999 varusmiespalveluksesta, jolloin tällaista en osannut kuvitellakaan, hän iloitsee.

Ratasvuori kertoo, että maailma on nykyään hyvin erilainen naisten varusmiespalveluksen osalta. Ensimmäiset naiset aloittivat asepalveluksen vuonna 1995. Sittemmin palveluksen suorittamisesta on tullut yleisempää ja nykyään naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakee vuosittain noin 1500 naista.

– Itselleni syntyi ajatus pidemmälle pyrkimisestä vasta sopimussotilaana, Ratasvuori muistelee.

Ylennyksen saaminen ei tarkoita välttämättä työtehtäviin tulevaa muutosta – ainakaan vielä.

– En usko, että toimenkuvani tulee ainakaan nopeasti muuttumaan. Uskoisin, että noin vuoden sisään voisi tulla uusi tehtävä, johon saan siirtyä, hän kertoo.

Pääesikunnassa työskentelevä komentaja Saima Ratasvuori suoritti naisten vapaaehtoisen asepalveluksen vuonna 1999, jolloin Maanpuolustuskorkeakoulusta ei vielä ollut ehtinyt valmistua yhtään naista. Kuva: Olli Nurminen.