Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Amos Kautto

Kuvassa Nato-tähden muotoinen joulutorttu.

Nato-joulutortun kehitys toteutettiin Ruotuväen ja Tuusulan sotilaskotiyhdistyksen yhteistyöllä.

Liittolaisuus tuo uudet kuviot joulupöytään

Eemeli Raninen

Näin leivot Nato-joulutortun.

Tänä vuonna Suomi juhlii joulua jo toisen kerran Naton-jäsenenä. Pohjois-Atlantin liitto on tuonut mukanaan muutoksia niin Puolustusvoimiin kuin kansalliseen politiikkaan. FLF-joukot ja Naton alaesikunta ovat hallinneet poliittista keskustelua pitkin syksyä. 

Puolustuspolitiikkaintoilijoiden harmiksi joulupöydissä tuskin puhutaan Natosta sen enempää.

Onneksi Ruotuväen toimitus keksi, miten nostaa liittolaisuus pöydälle joulunakin. Sillä tuhansista joulutorttutrendeistä huolimatta yksi oleellinen muoto puuttuu: Nato-tähti. Ruotuväki pyysi Sotilaskotiliiton apuun ratkaisemaan tämän tortun mentävän aukon Nato-integraatiossa. 

Tuusulan sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Ritva Ohmeroluoman kanssa kehitetty Nato-torttu tarjoaa makuelämyksiä ja silmäniloa isänmaallisiin juhlapöytiin. 

Torttujen valmistus on helppoa, etenkin käytettäessä valmista taikinaa. Valmiita taikinalevyjä kannattaa kuitenkin kaulita ohuemmiksi, sillä torttuja paistettaessa taikina kohoaa sen verran, että Nato-tähden sijaan uunista tuleekin ulos heraldinen ruusuke.

Nato-tortun taitteluohje


Torttujen taittelu onnistuu ohjeiden mukaan helposti! Grafiikka: Kaapo Korhonen

1: Kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa siitä neliöitä.

2: Leikkaa taikinapalan nurkkiin reunojen suuntaiset viillot.

3: Nosta irti leikatut uloimmat reunat keskelle.

4: Taittele reunat Nato-tähden muotoon.

5: Venytä tähden sakaroita reilusti yli alle jäävän taikinan ja paina tiukasti yhteen.

6: Lusikoi hillo keskelle ja paista 225 asteessa uunin alaosassa noin 15 minuuttia.


Torttutaikina kannattaa kaulita mahdollisimman ohueksi, sillä etenkin valmistaikina kohoaa huomattavasti. Kuva: Amos Kautto

Säväytä ja tee täyte itse

Nato-tortun taidokkaan taittelun lisäksi vieraat voi yllättää keittämällä luumuhillon itse. Hillon valmistus vie vain puoli tuntia, ja tuloksena torttujen täytteeksi saa lisäaineetonta ja itse tehtyä hilloa. 


Hillo valmistuu torttujen taiton lomassa nopeasti ja helposti. Kuva: Amos Kautto

Hilloon tarvitset:

500 g kuivattuja luumuja

¾ dl sokeria

2 ½ dl vettä

1 kanelitanko

Tee se näin:

1: Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, lisää luumut ja kanelitanko.

2: Kiehauta vesi ja luumut.

3: Keitä matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes luumut ovat pehmenneet.

4: Poista kanelitanko ja soseuta sauvasekoittimella pehmenneet luumut.