Kenraaliluutnantti Pasi Välimäki: "Liittolaisemme odottavat, että kannamme vastuun maamme puolustamisesta"
Maavoimien komentaja muistutti itsenäisyyspäivän puheessaan, että Lappeenranta puolustautui urheasti jatkosodan kovissa taisteluissa.
Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki piti paraatin vastaanottajan puheen tänään itsenäisyyspäivänä Lappeenrannassa. Hän kiitti puheessaan, kuinka kaupunki puolustautui sinnikkäästi jatkosodan vaikeina aikoina.
– Kesäkuussa 1944 nykyisen Simolan kylän raideliikenteen risteysasemana pommitettiin kaksi päivää. Tuolloin menehtyi 150 ihmistä, Välimäki muistuttaa.
Lappeenranta oli jatkosodan loppupuolella kovan paineen alla, ja kaupunkilaiset kokivat raskaita tappioita. Simolaan osuneet iskut olivat jatkosodan julmimpia ja tuhoisimpia pommituksia. Välimäki kiitti jokaista itsenäisyyden puolesta taistellutta puheensa alussa suomeksi että ruotsiksi.
– Teille, veteraanisukupolvien edustajille, olemme kiitollisia siitä, että yhdessä selvisitte, jaksoitte ja rakensitte meille mahdollisuuden hyvään elämään, hän ylisti.
Suomen maanpuolustuksesta voi olla ylpeä
Välimäki jatkoi vertaamalla jatkosodan tapahtumia Ukrainaan, ja piti nykyistä turvallisuusympäristöä esillä läpi puheen.
– Valitettavasti olemme viimeisten vuosien aikana joutuneet toteamaan, että Simolan kaltaiset tapahtumat ovat yhä mahdollisia.
Maavoimien komentaja kertoi käynnistään Ukrainassa ja kuinka siellä nähty vahva maanpuolustustahto on nykyisessä Euroopassa erittäin merkityksellistä. Välimäki puhutteli paikallisia lisää, ja käsitteli sodan heijastumista lappeenrantalaisten elämään.
– Venäjän välineellistetty maahantulo sulki itärajan yli vuosi sitten. Tämä on vaikuttanut ihmisten arkeen ja alueen elinvoimaan, hän sympatisoi.
Välimäki myös muistutti, että sota tulee nykyisen teknologian myötä yhä lähemmäs meitä kaikkia.
– Globaalin tiedonvälityksen ja tiedontuottamisen ansiosta sota- ja katastrofiuutiset tavoittavat meistä jokaisen, hän kertoi.
Puhe kääntyi käsittelemään Suomen tämänhetkistä maanpuolustusta. Painopisteenä oli yhteistyö niin kotimaassa kuin Nato-liittolaisten kanssa. Ennen kaikkea Välimäki korosti Suomen omaa kykyä puolustautua.
– Meidän on hyvä muistaa, että liittolaisemme odottavat ja edellyttävät, että me suomalaiset kannamme yhä vastuun maamme puolustuksesta. Siksi Suomessa on sotilaallista varautumista ja valmistautumista tehdään yhdessä, hän kiteyttää.
Kenraaliluutnantti vetosi yhteistyöhön kaikilla tasoilla viranomaisista tavallisiin kansalaisiin. Hän jatkoi kehumalla suomalaista osaamista taistelukentillä.
– Suomalaiset sotilaat, niin varusmiehet kuin reserviläiset, ovat harjoitelleet liittouman joukkojen kanssa aktiivisesti jo kahden vuoden ajan. Sotilaamme ovat osoittaneet näissä harjoituksissa osaamisensa ja suorituskykynsä, joista voin maavoimien komentajana olla ylpeä.
Välimäki mainitsi muun muassa tämänvuotiset Rovajärven maavoimien ja Lohtajan ilmapuolustuksen harjoitukset esimerkkeinä onnistuneista yhteisharjoituksista liittolaisten kanssa. Merivoimatkin sai maininnan yhteisistä harjoituksista Etelä-Suomessa, Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä järjestetyistä harjoituksista Naton pysyvien alusosastojen kanssa.
Eläköön-huuto itsenäiselle isänmaalle
Puhe päättyi juhlavasti ja arvokkaasti nostattamalla yleisön tunnelmaa.
– Kaikkia suomalaisia tarvitaan. Jokaiselle löytyy sopivaa tehtävää. Näin ovat edelliset sukupolvet tehneet muuttuvassa maailmassa. Nyt on meidän vuoromme, Välimäki lopettaa.
Kenraaliluutnantti huudatutti puheensa päätteeksi paikalla olleita sotilaita ja varusmiehiä isänmaalliseen kajautukseen.
– Sotilaat, kohottakaamme kolminkertainen eläköön-huuto itsenäiselle isänmaalle.
Vastaus raikui halki lumisen Lappeenrannan.
– Eläköön – eläköön – eläköön!