Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Jan Heikkilä

Liikuntaa puolustusvoimien tahdissa – ohjelmia tulossa military cross-trainingista erätaitoihin

Joonas Niemi

Puolustusvoimat kannustaa verkosta maksutta ladattavalla MarsMars-sovelluksella niin kutsuntaikäisiä, palvelusta suorittavia kuin myös jo reserviin siirtyneitä terveellisten elämäntapojen omaksumiseen ja ylläpitämiseen.

Puolustusvoimien projekti MarsMars on ohjelmistoyritys HeiaHeian sosiaalisen hyvinvointipalvelun tekniikkaan perustuva nyt koko kansalle suunnattu ladattava sovellus, joka tarjoaa käyttäjälle eritasoisia harjoitusohjelmia sovellukseen rekisteröityessä tehtävän kuntotestin perusteella.

– MarsMars-sovelluksella pyritään tukemaan sovelluksen käyttäjien henkilökohtaista harjoittelua ja kannustamaan vähän liikuntaa harrastavia ottamaan liikunta osaksi jokapäiväistä elämää, selittää puolustusvoimien liikuntapäällikkö, everstiluutnantti Harri Koski.

MarsMars sisältää laajan valikoiman erilaisia kunto-ohjelmia, jotka on eritelty niiden vaativuuden mukaan: liikunnan parissa paljon aikaa viettäneille on tarjolla vaativa erikoisjoukko-ohjelma, kun taas vasta-alkajalle suositellaan kuntostartteja, jotka ovat hyvä tapa nostaa liikunta-aktiivisuutta turvallisesti. Sovellus tarjoaa myös lajikohtaista valmennusta juoksuun. Ohjelmia on laaja kirjo puolimaratonille tähtäävistä ohjelmista nollasta liikkeelle lähteviin ohjelmiin, joiden lisäksi erilaiset tekniikkavideot antavat eväitä taloudellisemman juoksutekniikan omaksumiseen.

– MarsMars on erinomainen vaihtoehto henkilölle, joka ei ole ennen käyttänyt muunlaista sovellusta harjoittelunsa tukena ja haluaa yhden sovelluksen periaatteella eväät kokonaisvaltaiseen harjoitteluun. Eri laitteenvalmistajilla on omat ohjelmansa, mutta MarsMars erottuu joukosta nimestään lähtien puolustusvoimien näköisenä sovelluksena, Koski kertoo.

Lisäksi sovellus haastaa käyttäjiään monentasoisilla lankku- ja punnerrushaasteilla, joiden lisäksi käyttäjän on mahdollista perehtyä monelle vieraisiin lajeihin, kuten joogaan. MarsMars-sovelluksen harjoitusohjelmat koostuvat ammattilaisten luomista viikko-ohjelmista kolmen kuukauden ajanjaksolle. Viikko-ohjelmat koostuvat kuntosali- ja kehonpainoharjoitteista, kestävyysliikunnasta ja venyttelystä.

– Sovelluksen harjoitusohjelmat ovat suunnitelleet urheilukoulussa yhä työskentelevät ammattivalmentajat, Koski kertoo.

Ammattivalmentajien suunnittelemien ohjelmien lisäksi harjoitusohjelmien sisältämistä liikkeistä on tarjolla yksityiskohtaisia videoita selostuksineen liikkeiden suorittamisesta turvallisesti ja oikeaoppisesti.

Päivän aktiivisuuden seurantaa voi tehostaa kytkemällä päälle sovelluksen GPS-seurannan, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden seurata päivän aikana kertyneitä askeleita. Käyttäjä saa monipuolisemman kuvan harjoitusten kulusta kytkemällä sovellukseen omia laitteitaan. MarsMars tukee erilaisten laitteiden, kuten sykemittarien ja urheilukellojen liittämistä sovelluksen piiriin. Tällä hetkellä sovellus tukee Garminin, Polarin, Fitbitin, Suunnon, Nokia Healthin ja Microsoft Healthin laitteita. Sen lisäksi, että sovellus tarjoaa käyttäjälleen monipuolisia harjoitusohjelmia, sovellus motivoi käyttäjää liikuntasuorituksista ansaittavilla saavutuksilla. Omia saavutuksia ja suoritettuja harjoituksia voi tuttuun tapaan jakaa eteenpäin palvelun muille käyttäjille, jotka voivat kannustaa jatkamaan harjoittelua samaan malliin myös jatkossa. Käyttäjä voi halutessaan lisätä sovelluksen piirissä olevat kaverinsa ja muodostaa harjoitteluporukoita.

Projektin päätavoite oli aluksi sloganilla "kolmessa kuukaudessa inttikuntoon" parantaa kutsuntaikäisten valmiuksia aloittaa varusmiespalvelus ja valmistaa varusmiehiä päivittäisen liikunnan määrän korkeaan nousuun varusmiespalveluksen alkaessa. Sovelluksen kohderyhmää on kuitenkin laajennettu koskemaan myös palvelusta suorittavia ja jo reserviin siirtyneitä.

– Kolme kuukautta on tavallisesti lyhin aika, joka kuluu kutsunnoista palveluksen alkamiseen. Aika ei välttämättä riitä nostamaan henkilön kuntotasoa heikosta kiitettävään, mutta valmiutta jaksaa yli varusmiespalveluksen tuomien rasitusten on mahdollista tavoitetilasta riippuen parantaa huomattavasti, huomauttaa Koski.

Kosken mukaan MarsMars on kehitysvaiheeltaan vasta lähtöviivalla oleva aihio, jota tullaan jatkossa päivittämään. Sovelluksen piiriin on 2018–2019 tarkoitus ottaa käyttöön tehtäväkohtaisia harjoitteita tehtävätyypeittäin. Lisäksi uutuutena on tulossa puolustusvoimien suunnittelemat ohjelmat military cross-trainingista hyödyllisiin erätaitoihin.

– Tällä hetkellä MarsMars on vasta alusta tulevalle. Sovellusta kehitettäessä on pyrittävä pysymään kiinni ajan hermoilla ja antamaan käyttäjille mahdollisimman suuri ja pitkäaikainen hyöty sovelluksen käytöstä. Sovelluksen alusta mahdollistaa jo nyt uusien ominaisuuksien käyttöönoton, mutta viime kädessä sovelluksen tulevaisuus on kiinni käytössä olevista resursseista, sanoo Koski.