Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juuso Kenttälä

Kuvassa Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunu.

Leopard-taistelupanssarivaunut hankittiin alun perin käytettyinä Saksasta ja Hollannista.

Leopardien päivitys parantaa merkittävästi taistelupanssarivaunujen tulivoimaa

Oskari Eronen

Maavoimat päivittää Leopard-panssarivaunujensa ammunnanhallintajärjestelmää. Kymmenen miljoonan euron projektin tavoitteena on vaunujen varustaminen tehokkailla sirpalelaukauksilla, joiden käyttöön nykyinen ohjelmisto ei sovi.

Maavoimien Leopard 2 A4 ja 2 A6 -taistelupanssarivaunujen ammunnanhallinnan ballistiikka päivitetään. 

Ampumatarvikkeiden erilaisten ominaisuuksien huomiointi järjestelmässä mahdollistaa vaunujen aseistuksen monipuolistamisen. 

Päivityksen myötä Leopard-vaunuilla voidaan ampua jatkossa sekä sirpale- että nuolilaukauksia. 

– Tämä parantaa merkittävästi taistelupanssarivaunujen tulivoimaa ja käyttömahdollisuuksia, jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi sanoo.

Uudistuksen hintalappu on noin 10 miljoonaa euroa. Varat tulevat Puolustusvoimien budjetoiduista materiaalihankintavaroista. 

– Päivitys on välttämätön, sillä nyt (Leopard-vaunuilla) ei voida ampua tarkasti sirpalelaukauksia, Peltoniemi perustelee.

Ammunnanhallintajärjestelmän funktio on tehdä käyttäjän, eli ampujan, toiminta mahdollisimman yksinkertaiseksi.

Uudet ballistiikat mahdollistavat ampumatarvikkeiden tarkan käytön eri etäisyyksille.

– Ampuja voi keskittyä maalin etsimiseen, siihen tähtäämiseen ja varsinaiseen ampumiseen, kun päivitetty järjestelmä huolehtii laskennasta, Peltoniemi avaa.

Lisää tulivoimaa

Sirpalelaukaus on laajasti käytetty ampumatarvike, jonka avulla vaikutetaan ensisijaisesti vastustajan elävään voimaan ja kevyemmin panssaroituihin maaleihin, kuten rynnäkköpanssarivaunuihin. 

Uudessa ampumatarvikkeessa on kolme erilaista toimintamuotoa: iskusytytys, iskusytytys viiveellä sekä ohjelmoitava ilmaräjähdys.

Toimintaperiaate valitaan tehtävän luonteen mukaisesti. 

Ammus voidaan ampua esimerkiksi rakennuksen seinän läpi, jonka jälkeen se räjähtää viiveellä rakennuksen sisällä. Tällöin kyseessä on iskusytytys viiveellä.

Sirpalelaukaus on taistelun tukemisessa monikäyttöisempi ampumatarvike kuin panssaroitujen kohteiden tuhoamiseen suunniteltu nuolilaukaus.

Kansainvälistä materiaalia

Puolustusvoimat sopii hankinnoista saksalaisen Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG:n kanssa. 

KMW kouluttaa Puolustusvoimien strategisiin kumppaneihin kuuluvan Millog Oy:n toteuttamaan ballistiikan päivityksen sarjatuotantovaiheessa. 

Asiantuntija- ja asennustöihin sekä logistiikkaan osallistuva Millog toteuttaa järjestelmäkomponenttien asennukset kotimaassa vuosina 2022–2026.

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien yhteistoiminnassa suunnittelema hankinta on osa maiden välistä puolustusmateriaaliyhteistyötä.

– Hankkeen myötä Suomen ja Ruotsin Leopard-taistelupanssarivaunukalustolla voidaan ampua samoja ammuksia, Peltoniemi kertoo.

Hankinta parantaa osaltaan maiden puolustusvoimien yhteensopivuutta ja yhteistoimintakykyä.

Sirpalelaukaukset on hankittu Israel Military Industries -yhtiöltä.