Nea Holopainen

Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunujen hankinta saatiin päätöökseen.

Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunut rantautuivat Suomeen

Leila Kauppila

Kauan odotettujen taistelupanssarivaunujen viimeinen erä saapui vihdoin Vuosaareen. Vaunujen matka alkoi alun perin jo vuonna 2014 tehdystä hankintapäätöksestä.

Vuosaaren satamassa otettiin perjantaina 25. lokakuuta vastaan laivalasti panssarivaunuja ja niiden varaosia. Kyseessä oli viimeinen erä Hollannista hankittuja Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja, joiden hankinnasta puolustusvoimat teki päätöksen vuonna 2014. Ensimmäiset vaunut ovat saapuneet Suomeen toukokuussa 2015.

– Kaikki sata Suomeen ostettua hollantilaista vaunua on nyt saatu perille. Yhteensä meillä on nyt käytössä 200 vaunua, joten niiden osalta taistelukykymme ja -kestävyytemme on tällä hetkellä erittäin hyvä, jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi toteaa.

Hankkeen lähtökohdissa puolustusvoimat on osunut otolliseen aikaan, sillä vastaavanlaisten hankintojen tekeminen nyt olisi todella kallista. Yhteistyö Hollannin kanssa on sujunut hyvin ja tämän hankkeen myötä maavoimien suorituskykyä pystytään ylläpitämään vielä pitkään. Vaikka vaunut ovat käytettyjä, ne on otettu vastaan hyvin huollettuina ja tarkoin kriteerein valittuna.

Ennen käyttöönottoa kaikkiin vaunuihin tehdään kansalliset muutostyöt, jotta voidaan taata niiden suorituskyky juuri Suomen olosuhteissa.