Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Kuvassa Puolustusvoimien F/A-18-Hornet-hävittäjä.

Arkistokuva. Kuvassa Puolustusvoimien F/A-18-Hornet-hävittäjä.

Lentoharjoitus saa ranskalaiset koneet Suomen taivaalle

Anton Hietsilta

Täppä 22 -harjoitus on Lapin lennoston järjestämä vuosittainen Ilmavoimien harjoitus. Koulutus järjestetään Rovaniemen ja Oulun lentotukikohdissa, ja tarkoituksena on lisätä erityisesti nuorten lentäjien lentokokemusta.

: Lentoharjoitus painottuu lentäjien intensiteetin kasvattamiseen, eli lentotunteja yritetään saada mahdollisimman paljon. Ilmavoimat harjoittelee ensimmäistä kertaa kahdenvälisesti Ranskan Ilma- ja avaruusvoimien kanssa. Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja, everstiluutnantti Markku Vihersalo johtaa harjoitusta:

– Harjoituksessa pyrimme rakentamaan kahdenvälistä luottamusta keskenämme, ja oppimaan lisää siinä samalla. Ranskalaisille arktiset olot ovat vieraampia – meillähän täällä ollaan totuttu lokaan ja sateeseen.

Harjoitukseen osallistuu suomalaisten F/A-18-Hornet-hävittäjien lisäksi kaksi ranskalaista Rafale-hävittäjää. Rafale-luokan hävittäjät ovat ranskalaisvalmisteisia vuonna 1986 ensilentonsa lentäneitä suihkuhävittäjiä. Dassault Aviation -yrityksen valmistamat koneet olivat mukana kisassa Suomen HX-hävittäjähankkeessa, jossa valituksi tulivat lopulta amerikkalaiset F-35A-koneet. Suomen nykyiset hävittäjät, Hornetit, ovat myös amerikkalaisvalmisteisia.

– Ranskalaiset koneet ovat hyvin samantasoisia suorituskyvyltään kuin suomalaiset. Koneet ovat hieman uudempia, mutta toisaalta suomalaisiin Horneteihin on tehty useita päivityksiä vuosien varrella, Vihersalo vertailee.

Toiminta harjoituksen aikana on hyvin intensiivistä, sillä lentoja on harjoituksen aikana jatkuvasti aamusta iltaan. Tavoitteena on, että jokainen lentäjä saisi lentää päivän aikana useamman lennon, jotta tuntumaa lentotoimintaan saataisiin lisättyä mahdollisimman paljon. Harjoituksessa keskitytään erityisesti pimeälentoharjoitteluun, ja aikatauluun onkin sisällytetty lentoja aina ilta kymmeneen asti. Lennot tapahtuvat pohjoisen Suomen alueella ja Perämerellä. Yliäänilentoja ei kuitenkaan tehdä mantereella, vaan ne tapahtuvat vain meren yllä.

Täppä-harjoitus on muodostunut hyvin perinteiseksi osaksi Ilmavoimien vuoden lentokoulutussuunnitelmaa. Koulutus on pysynyt vuodesta toiseen samankaltaisena, mutta pieniä muutoksia on tehty vuodesta toiseen. Harjoituksen nimi Täppä voi herättää lukijassa ihmetyksen, mutta nimellä on kuitenkin hyvin luonnollinen selitys:

– Onnistuneen koulutusohjelman mukaisen lennon jälkeen lento-oppilaat merkkaavat taulukkoon "täpän" eli lennon lennetyksi – siitä nimi Täppä, Vihersalo kertoo.